De ‘psychische variatie’ van Hanna Verboom

Het Haagse Mauritshuis is 28 september in handen van Hanna
Verboom (40). De actrice, filmmaker en sociaal ondernemer greep de kans
om gastdirecteur te worden met beide handen aan om zich in te zetten voor
een van haar doelen: het publieke stigma op psychische klachten doorbreken. “Mensen willen contact. Iemand die naar hen luistert en hen aankijkt.”

Stigma’s

Je voelt het aan de wind als je buiten loopt. De dagenworden langzaamaan weer korter, de temperatuurdaalt. Ik moest daaraan denken omdat ik een tijdjeterug ’s avonds langs een dakloze vrouw fietste. Ze zatop een bank en keek voor zich uit. Haar bezittingen,haar wereld, niet groter dan een draagtas naast haar.’s Ochtends passeerde ik haar weer, ze was net wak-ker. Waarom doet niemand iets voor deze mensen?

Op een steenworp afstand zetelt de landelijke macht,klimmen de torens van de ministeries de hemel in. Zie je het legioen van ambtenaren in hun maatpakken en glimmend schoeisel met vastberaden tred. Ze voelen zich belangrijk, zullen ze vast ook wel zijn. Landsbelang en zo. Maar, zijn ze belangrijker dan diedame op dat bankje?

Een ander stigma waar mee afgerekend moet worden, is dat wat hangt rond psychische problemen. Actrice en filmmaker Hanna Verboom ging dat gevecht moedig aan en vertelt hierover in een openhartig
interview met Natascha Frensch. We kennen haar als de voormalige hoofdredacteur van dit blad, voor deze editie schreef zij het mooie coververhaal.

Ondertussen gaat de oorlog in Oekraïne maar door en laat fotograaf Camiel Mudde zien hoe de Oekraïners tussen hoop en vrees leven. Verder leren we ook hoe we anders met kleding kunnen omgaan om het milieu te sparen, want ook de kledingindustrie is een flinke vervuiler. Als u dit exemplaar heeft gekocht van een dakloze medemens, danken wij u hartelijk. Dat beetje contact is van wezenlijk belang.


Tot de volgende editie!
Theo Paijmans
redactiestraatnieuwsdenhaag@gmail.com

Een jaar later. Slava Ukraini

Op 24 februari 2022 viel Rusland buurland Oekraïne binnen. Een oorlog in
Europa, best dicht bij huis. De invasie zorgt tot op de dag van vandaag voor
enorme verwoestingen, doden, trauma’s en leed. Hoe gaat het nu met
Oekraïne, één jaar na de inval van Rusland?