1 maart 2024 Music for Shelter

De Iris Hond Foundation introduceert het muziekprogramma genaamd ‘Music For Shelter’ voor de cliënten van KesslerPerspektief in Den Haag. Dit initiatief van pianiste Iris Hond heeft tot doel aandacht, plezier en troost te bieden aan mensen voor wie dit niet vanzelfsprekend is, via muziekworkshops en concerten.

Deze samenwerking heeft ook geleid tot de schenking van twee piano’s voor de locaties van KesslerPerspektief. Iris Hond, een gerenommeerde pianiste bekend om haar uitverkochte zalen en indrukwekkende optredens van het Concertgebouw tot lokale opvangcentra, zet zich met hart en ziel in voor dit programma.

Bron: KesslerPerspectief

Terug naar school’ training

De ‘Terug naar school’ training is speciaal ontworpen voor jongeren tussen de 18 en 27 jaar die om wat voor reden dan ook geen opleiding hebben afgerond. Vaak speelt dak- of thuisloosheid hierin een grote rol. In september start weer een nieuwe training. Lees er meer over via Straat Consulaat.

9 februari 2024 Humanitas start petitie ‘Stop de schuldenindustrie’

Het aantal huishoudens met problematische schulden is gestegen tot een recordaantal van ruim 726.000. Dit ondanks alle aandacht en aangedragen oplossingen. Als grootste vrijwilligersorganisatie voor vrijwillige schuldhulp wil Vereniging Humanitas een krachtig maatschappelijk signaal afgeven aan de politiek. Daarom is de organisatie de petitie ‘Stop de schuldenindustrie’ gestart.

“Als je een rekening niet kunt betalen, dan wordt die flink hoger. Zelfs vele malen hoger. We staan in ons land toe dat mensen in een neerwaartse spiraal van schulden belanden. Er is een schuldenindustrie ontstaan die een halt moet worden toegeroepen”, aldus directeur Jerzy Soetekouw van Humanitas.

“De overheid moet niet alleen het beleid aanpassen om de ontstane schuldenindustrie te stoppen, maar ook haar eigen werkwijze drastisch veranderen. Onze vrijwilligers zien elke dag dat overheidsdiensten als de Belastingdienst, CJIB en CAK nietsontziend opereren wanneer zij schulden innen bij kwetsbare mensen”, aldus Soetekouw. “In plaats dat de overheid mensen beschermt, maakt zij zelfs continu slachtoffers. Denk alleen al hoe de overheid is omgegaan met de slachtoffers van het toeslagenschandaal.”

Humanitas helpt elk jaar ruim 18.000 gezinnen met ernstige geldzorgen. Soetekouw: “Er is veel schaamte. Vaak komen mensen met andere hulpvragen bij ons binnen. Denk aan eenzaamheid of opvoedvragen. Maar later blijken geldzorgen de oorzaak te zijn van deze problemen. Want als je geen geld hebt, kun je niet meedoen aan veel sociale activiteiten. En problematische schulden kunnen ook ernstig ingrijpen op het gezinsleven. Zo ontwikkelen de hersenen van kinderen in gezinnen met schulden zich slechter, blijkt uit onderzoek. Schandalig dat we dit toestaan in ons land.”

Petitie: oproep om mensen te beschermen 

“Met de petitie roepen we de overheid op om de schuldenindustrie te stoppen”, zegt Soetekouw. “We vinden dat een rekening nooit mag uitgroeien tot een monsterschuld. Ook moet het aangaan van schulden moeilijker worden gemaakt. Kortom, de overheid moet mensen beschermen. Ook tegen haarzelf.”

Klik hier om naar de petitie te gaan. 

31 januari 2024 Straatnieuws zoekt donateurs!

Straatnieuws is dé straatkrant van Den Haag en Rotterdam: een eigenzinnige,
betrokken krant die wordt verkocht bij supermarkten, winkels en stations door
in totaal bijna 150 dak- of thuislozen. Zij verdienen daarmee een kleine maar
welkome aanvulling op hun bescheiden inkomen. En daarnaast hebben zij een
zinvolle dagbesteding en maken deel uit van de maatschappij. De krant wordt
volledig subsidievrij en deels met vrijwilligers gemaakt. Door de verkoop en
mede dankzij donateurs komt Straatnieuws uit de kosten. Wel zoekt Straatnieuws
meer donateurs: mensen die de krant een warm hart toedragen en het belangrijk
vinden dat de krant blijft voortbestaan. De krant heeft een ANBI status. Dus jouw
giften zijn aftrekbaar bij de belastingen.

Doneren kan via IBAN nL90InGB0007544612 t.n.v. Stichting Haags Straatnieuws, Den Haag.

19 januari 2024 Help mee Haagse Vrouwendag onvergetelijk te maken

Op Internationale Vrouwendag, vrijdag 8 maart, organiseert KesslerPerspektief weer de Haagse Vrouwendag. Een dag waarop vrouwen uit de maatschappelijke opvang in de watten worden gelegd. De vrouwen worden verwend met uiterlijke verzorging en ontspanning door kapsters, schoonheidsspecialistes, stoelmassages, manicures en pedicures. Daarnaast is er aandacht voor reiki en is vintagekledingwinkel Pakkie Deftig aanwezig voor een mooie nieuwe look met gedoneerde kleding en accessoires.

Ben je kapster, schoonheidsspecialiste, manicure, pedicure of stoelmasseuse, heb je hart voor deze vrouwen met een bijzonder levensverhaal en wil je helpen om ze een onvergetelijke dag te bezorgen? Mail dan naar vrijwilligers@kesslerperspektief.nl

Het evenement vindt plaats op vrijdag 8 maart 2024 9:00-15:30 uur met aansluitend een feestelijke afsluiting op een locatie in Den Haag.

Bron: KesslerPerspektief

18 januari 2024 Straatkappers Sjoerd en Auke knippen daklozen in Rotterdam

Sjoerd en Auke knippen mensen die dat nodig hebben. Zodat die zich weer even mens voelen, een praatje kunnen maken én weer eens voelen hoe belangrijk het is om er goed verzorgd uit te zien.

“Ik was eerst sociaal werker”, vertelt Sjoerd. “Ik kon niet eens knippen. Maar ik zag hoe dat in de Canadese stad Vancouver ging, hoe straatkappers ervoor zorgden dat daklozen weer even een lichtpuntje kregen. Toen ben ik gaan leren knippen en dit gaan doen.” Later sloot Auke zich bij hem aan.

Lees het interview in Havenloods.

24 december 2023 Heisessie samenwerkingsverband ‘Dakloosheid Voorbij’

Terwijl er in de politiek gesteggeld wordt over een nieuwe regeringscoalitie, zijn lokale belangenorganisaties voor dakloze mensen uit het hele land twee dagen bij elkaar geweest om de landelijke samenwerking Dakloosheid Voorbij verder vorm te geven. Dit nieuwe landelijke initiatief wil in gezamenlijkheid de inzet op nationaal niveau versterken zodat ook op landelijk niveau de stem van dakloze mensen aan bod komt in de politiek en bij beleidsmakers.

Lees het verslag op Straatconsulaat.nl

19 december 2023 Recht op rust Manifestatie

De Pauluskerk Rotterdam, kunstenaars en gemeenteraadsleden bouwen 20 december een tentenkamp op voor het stadhuis, in solidariteit met dakloze Rotterdammers.

‘Deze avond en nacht voorafgaand aan de laatste raadsvergadering van dit jaar bouwen we een tijdelijk tentenkamp pal voor het stadhuis aan de Coolsingel’, vertelt Martijn van Leerdam, predikant-directeur van de Pauluskerk Rotterdam. ‘Iedereen die dakloos is, of solidair is met wie geen slaapplek heeft, kan hier de nacht doorbrengen. Kom ook in actie! Want iedereen heeft recht op rust.’

Bron: Vers Beton

1 december 2023 Nieuw distributiepunt Straatnieuws in Den Haag

Per 1 november heeft het Leger des Heils de samenwerking met Straatnieuws beëindigd. Dat betekent dat Straatnieuws niet meer vanuit het pand van het Leger des Heils aan de Wagenstraat gedistribueerd wordt. Straatnieuws ging naarstig op zoek naar een andere locatie en met succes: het adres van het nieuwe onderkomen is: Stationsweg 6, 2515 BN, Den Haag.

Op 12 december tekenen Straatnieuws-voorzitter Marieke Bolle, Chris Schaapman en Jo Baarda (beiden van Kerk&Co) de gebruikersovereenkomst voor de nieuwe ruimte.

Naast coördinator Lilian van Herpen komt Judith Eykelenboom het coördinatieteam versterken. Zij nemen drie dagen in de week de consulten en de distributie aan de Stationsweg 6 op zich.

27 november 2023 Koud en stormachtig weer: daklozen kunnen terecht in winterkoudeopvang

Dak- en thuislozen in Den Haag kunnen maandagavond het stormachtige weer uitzitten in de winterkoudeopvang. Volgens de gemeente zijn de weersomstandigheden zo slecht, dat het medisch niet verantwoord is om buiten te slapen.

De opvang is bedoeld voor dak- en thuislozen die zelf geen onderdak kunnen vinden tijdens de aanhoudende storm. Zij kunnen maandagavond tussen 18.00 uur en de volgende ochtend 10.00 uur terecht bij de opvang, een leegstaand schoolgebouw aan de Rooseboomstraat in Den Haag.

Bron: Omroep West