23 april 2024 Grote steden vangen daklozen gratis op vanwege verwachte vrieskou

De vier grote steden van Nederland – Amsterdam, Rotterdam, Den Haag en Utrecht – zorgen tot en met donderdag voor gratis opvang van daklozen vanwege de verwachte vrieskou. Dit initiatief, bekend als de winterkouderegeling, gaat in zodra de temperatuur onder een bepaalde grens daalt. Het doel is om te voorkomen dat mensen zonder huis in koude omstandigheden buiten moeten overnachten.

Alle daklozen kunnen gebruik maken van deze opvang, ongeacht hun status of papieren. Dit betekent dat iedereen die hulp nodig heeft, zich geen zorgen hoeft te maken over administratieve belemmeringen en direct toegang krijgt tot een warme en veilige plek.

Bron: Nu.nl

14 april 2024 ROOM FOR CHANGE helpt 150 daklozen van de straat

Het initiatief ROOM FOR CHANGE, voorheen bekend als GiveMe5, heeft een bijzondere mijlpaal bereikt. Het programma heeft tot nu toe 150 mensen geholpen om een leven op straat achter zich te laten. Het initiatief richt zich op het verminderen van dakloosheid in Nederland. De samenwerking tussen de hotelindustrie en maatschappelijke organisaties speelt hierin een cruciale rol, waarbij daklozen niet alleen tijdelijk onderdak wordt geboden, maar ook begeleiding naar permanente huisvesting en indien mogelijk naar werk.

Sinds de start van het programma door het ondernemerscollectief The Present Movement, actief in steden zoals Amsterdam, Rotterdam, Den Haag, en Eindhoven, heeft ROOM FOR CHANGE al indrukwekkende resultaten geboekt. In samenwerking met lokale hotels en maatschappelijke partners streeft het initiatief ernaar om de komende periode uit te breiden naar vier andere steden waar de nood hoog is.

Roos Meijer, de programmamanager, benadrukt de noodzaak van brede samenwerking en partnerships: “Het is een beweging waar iedereen in de samenleving voor nodig is. We besparen de samenleving niet alleen aantoonbaar veel geld, maar het zijn vooral de 150 mensenlevens die we samen hebben kunnen veranderen die ons motiveren om elke dag weer ons bed uit te komen.”

Bron: Fonkmagazine.nl

13 april 2024 Corporaties willen vaker huizen delen

In Nederland kampt men met een paradox van woningtekorten terwijl veel bestaande woningen ‘onderbewoond’ zijn, waarbij huizen minder bewoners hebben dan mogelijk is gezien het aantal slaapkamers. Dit fenomeen, waarbij 61% van de Nederlanders in een te groot huis woont, wordt verergerd door de lange wachtlijsten voor sociale huurwoningen, waarvan meer dan de helft aan alleenstaanden verhuurd wordt. Als reactie hierop introduceren woningcorporaties ‘woningdelen’ om de bestaande voorraad efficiënter te benutten, door grotere woningen aan meerdere alleenstaanden te verhuren, wat niet alleen sneller huisvesting biedt maar ook besparingen op huurtoeslag kan realiseren.

Lees het artikel van de NOS.

5 april 2024 Music for shelter zoekt muziekinstrumenten

Tijdens de voorjaarsschoonmaak kom je misschien wel een muziekinstrument tegen. Deze kun je doneren aan Music for Shelter. Dit initiatief, gesteund door pianiste Iris Hond, biedt aandacht en troost aan mensen die het nodig hebben, waaronder de cliënten van KesslerPerspektief.
Jouw ongebruikte muziekinstrument kan een wereld van verschil maken in iemands leven. Heb je een muziekinstrument, groot of klein, dat je niet langer gebruikt en wil je dit doneren aan een prachtig doel? Neem dan contact op met de Iris Hond Foundation via info@irishondfoundation.nl

29 maart 2024 Daklozenopvang aan Haagse Sportlaan blijft twee maanden langer open

De daklozenopvang aan de Sportlaan in Den Haag krijgt een verlenging van twee maanden. De opvang in het oude HagaZiekenhuis zou eerst in april sluiten maar blijft nu tot eind mei open. Deze beslissing zorgt ervoor dat de bewoners meer tijd en ondersteuning krijgen om een stabiele woonsituatie te vinden.

Naast de verlenging van de huidige opvang werkt Den Haag ook aan het openen van nieuwe opvanglocaties vanaf mei. Deze stappen zijn onderdeel van een groter plan om de de opvang van daklozen in de stad te verbeteren.​

Bron: Zoetermeers Dagblad.

19 maart 2024 Kamervragen naar aanleiding van hartverscheurend verhaal dakloze moeder Mila

De ChristenUnie heeft Kamervragen gesteld over het verhaal van Mila, een dakloze moeder die met haar baby in een auto in Amsterdam woont. De gemeente Amsterdam weigerde haar een urgentieverklaring, wat landelijk voor veel verontwaardiging zorgde.

Diverse media besteedden aandacht aan Mila’s verhaal, wat D66 al bewoog om raadsvragen te stellen. De ChristenUnie zoekt nu opheldering van de verantwoordelijke ministers over deze kwestie.

Bron: Hart van Nederland

Straatconsultaat start Fundit campagne

Straat Consulaat belicht met de Fundit campagne de acute wooncrisis in Den Haag. Ondanks de woningnood staan veel panden leeg. De campagne roept de gemeente daarom op om deze panden te onteigenen, om te bouwen en te verhuren.

De campagne nodigt iedereen uit om bij te dragen door het manifest online te ondertekenen en de boodschap te verspreiden. Meer informatie over hoe je kunt helpen, vind je op Straat Consulaat.

Artikel in AD over straatkrantverkoper Mohamed

Op zaterdag 9 maart publiceerde AD een artikel van twee pagina’s over Straatkrantverkoper Mohamed. Wat wil het geval? De arme man was door de politie opgepakt en bleek 30.000 euro in zijn bezit te hebben. Blijkt dat deze som gelds zeer waarschijnlijk gewoon jarenlang door de goede man braaf gespaard is. Maar als dakloze ben je sowieso sneller de klos. Ben je een zakenman in een glanzend pak, dan heet zo’n bedrag succes. Ben je een dak- of thuisloze, dan hangt de zweem van misdaad om je heen. De Haagse politie ging uiteindelijk door het stof, maar het kwaad was voor de arme Mohamed al geschied. Er kwam natuurlijk meer bovendrijven in het artikel in AD: de 643 boetes die de politie vorig jaar aan daklozen uitdeelde. En dat terwijl was afgesproken alleen nog maar bij ernstige overlast te bekeuren. Maar daar was bij Mohamed geen sprake van. Overigens: het geld had Mohamed keurig op zijn hotelkamer liggen en werd gevonden toen agenten zijn kamer doorzochten. Het zou de opbrengst zijn van 18 jaar lang vijf euro per dag overhouden van de kranten die hij verkocht. En de giften die hij kreeg.

Het zegt iets over de kwetsbare positie van de dakloze die geen stem heeft, niet gehoord wordt en gemakkelijk in een frame geduwd wordt.

Theo Paijmans
hoofdredacteur Straatnieuws Den Haag / Rotterdam

1 maart 2024 Music for Shelter

De Iris Hond Foundation introduceert het muziekprogramma genaamd ‘Music For Shelter’ voor de cliënten van KesslerPerspektief in Den Haag. Dit initiatief van pianiste Iris Hond heeft tot doel aandacht, plezier en troost te bieden aan mensen voor wie dit niet vanzelfsprekend is, via muziekworkshops en concerten.

Deze samenwerking heeft ook geleid tot de schenking van twee piano’s voor de locaties van KesslerPerspektief. Iris Hond, een gerenommeerde pianiste bekend om haar uitverkochte zalen en indrukwekkende optredens van het Concertgebouw tot lokale opvangcentra, zet zich met hart en ziel in voor dit programma.

Bron: KesslerPerspectief

Terug naar school’ training

De ‘Terug naar school’ training is speciaal ontworpen voor jongeren tussen de 18 en 27 jaar die om wat voor reden dan ook geen opleiding hebben afgerond. Vaak speelt dak- of thuisloosheid hierin een grote rol. In september start weer een nieuwe training. Lees er meer over via Straat Consulaat.