Honderden dak- en thuislozen maakten in de nacht van dinsdag op woensdag gebruik van de winterkoudeopvang in de grote steden Amsterdam, Rotterdam, Den Haag en Utrecht. Deze extra opvang wordt geopend wanneer de gevoelstemperatuur onder het vriespunt zakt.
In Amsterdam vonden 224 mensen onderdak in de opvanglocatie aan de Transformatorweg, zo meldt een woordvoerder aan persbureau ANP. De locatie biedt ruimte aan driehonderd personen, met mogelijkheden om dit verder uit te breiden. Enkele daklozen werden door de politie en handhavers naar de opvang gebracht. Daarnaast reed Stichting Veldwerk door de stad om mensen op te pikken en naar de opvang te brengen.
In Rotterdam werden 48 mensen opgevangen in een sporthal. Volgende week opent daar de vaste opvanglocatie aan de Volkelstraat, waar plek is voor 120 personen. Volgens een woordvoerder maken vooral Oost-Europese migranten gebruik van de winterkoudeopvang, omdat zij vaak geen recht hebben op reguliere opvang.
In Den Haag overnachtten 70 mensen in de opvang aan de Haarstede, waar maximaal honderd personen terechtkunnen. Omdat deze locatie buiten het stadscentrum ligt, pendelt een bus tussen Den Haag Centraal en de opvang. In Utrecht maakten in de eerste nacht 92 mensen gebruik van de winterkoudeopvang.
De steden verwachten de komende nachten veel gebruik van de opvang, maar denken voldoende capaciteit te hebben.
Ruim tweehonderd arbeidsmigranten dreigen binnenkort zonder onderdak te komen in Den Haag. Uitzendbureau Jobcenter Haaglanden moet van de gemeente het wooncomplex op de Uithof verlaten, maar stelt dat het door de wooncrisis niet in staat is om vervangende huisvesting te regelen. De gemeente reageert fel: “Het is onverantwoord dat Jobcenter geen voorbereidingen heeft getroffen,” aldus wethouder Martijn Balster.
Twee jaar geleden kreeg Jobcenter al het verzoek om alternatieve huisvesting te organiseren. Desondanks bleef actie uit, en nu heeft de gemeente opnieuw opdracht gegeven tot ontruiming van de locatie aan de Jaap Edenweg. Volgens Jobcenter zijn er ook Oekraïense vluchtelingen onder de bewoners, maar de wethouder benadrukt dat het hier gaat om arbeidsmigranten die zelf verantwoordelijk zijn voor hun huisvesting.
De situatie brengt honderden mensen in onzekerheid. Ondanks intensieve inspanningen heeft Jobcenter tot nu toe maar voor een kleine groep onderdak kunnen regelen, terwijl de rest nog zonder woning zit. De directeur van Jobcenter, Mümin Gezici, verklaart dat ze dag en nacht werken om oplossingen te vinden, maar dat de mogelijkheden in de huidige woningmarkt beperkt zijn.
De gemeente vindt echter dat het probleem bij Jobcenter zelf ligt en dat zij hun verantwoordelijkheid moeten nemen.
Benjamin (37) lag op straat in Rotterdam, toen een man hem uit het niets belaagde met een stoeptegel. Hij ligt zwaargewond in het ziekenhuis. Inmiddels is een inzamelingsactie voor hem gestart via GoFundMe.
Columnist Wessel Penning vraagt in zijn column in BN de Stem aandacht voor de crowdfundingactie en Rotterdamse daklozen.
Vanaf 1 januari 2025 sluit de bed-bad-broodopvang in Rotterdam definitief voor 45 ongedocumenteerde daklozen, na het besluit van minister Faber om de financiering van landelijke opvangvoorzieningen (LVV) te beëindigen. In tegenstelling tot steden als Amsterdam en Utrecht, neemt Rotterdam de kosten niet zelf over.
Van de betrokkenen hebben vijftien al vertrekplannen, en nog vijf zullen mogelijk via terugkeerregelingen vertrekken. Tien personen met ernstige gezondheids- en verslavingsproblemen krijgen maatwerkondersteuning om inhumane situaties te voorkomen. Voor de resterende zeventien, die mogelijk op straat belanden, wordt ondersteuning geboden voor opvang elders.
Open Rotterdam schreef er een artikel over. Lees meer op Openrotterdam.nl
Tim ’s Jongers pleit er al langer voor: mensen die in een tent, auto of stacaravan wonen, moeten ook worden meegeteld als dakloos. Deze week publiceerden Hogeschool Utrecht en Kansfonds de resultaten van een telling in 55 gemeenten. Hieruit blijkt dat 6063 mensen dak- of thuisloos zijn. Een op de drie daklozen is vrouw en een op de vijf is kind. Het kennen van deze cijfers is essentieel om deze kwetsbare groep de juiste hulp te bieden, want daar schort het nu vaak aan.
Maarten Brakema (55) was meer dan vijf jaar lang bestuurslid van Straatnieuws en een zeer gewaardeerde sparringpartner van de redactie. Hij overleed kort voor het ter perse gaan van het nieuwe nummer aan de gevolgen van alvleesklierkanker.
We wensen al zijn naasten heel veel sterkte toe.
Hoofdredacteur Theo Paijmans: “Hij was een fijn en enorm kundige persoon, je kon op redactioneel vlak ook enorm goed met hem schakelen. Hij was een verrijking voor de organisatie. Zijn expertise, inzet en warme persoonlijkheid zullen zeker gemist worden. Dat is nu al het geval, niet alleen bij bestuur en redactie, ook bij oud-medewerkers van Straatnieuws Den Haag.”
Bestuurslid Marieke Bolle: “Hij was een journalist in hart en nieren, en, en dat is niet iedere journalist gegeven, een betrouwbaar bestuurder, in dit geval van Straatnieuws. Bovenal was Maarten mijn maatje met wie ik over ieder idee, plan, loopbaanswitch, of gewoon voor de gezelligheid over de laatste rel of roddel altijd een tussen ons tweeën spreekwoordelijk geworden dubbele espresso ging drinken.
Dat leidde steevast tot veel plezier en eenstemmigheid en vaak tot een heldere marsroute. In al die rollen mis ik Maarten nu al.”
De Protestantse Kerk in Nederland uit stevige kritiek op het afschaffen van de bed-bad-broodregeling door asielminister Marjolein Faber. Deze regeling zorgt er nu nog voor dat ook afgewezen asielzoekers toegang hebben tot basisvoorzieningen zoals onderdak, voedsel, en kleding. Volgens de kerk is het afschaffen van deze regeling een stap achteruit in het beschermen van de meest kwetsbare mensen in de samenleving.
René de Reuver, scriba van de generale synode van de Protestantse Kerk, spreekt zijn zorgen uit over de morele gevolgen van deze maatregel. Hij vindt dat de overheid, die er zou moeten zijn om de zwakken te beschermen, nu juist deze kwetsbare groep laat vallen. Volgens hem zorgt het afschaffen van deze minimale hulp ervoor dat de menselijkheid in de samenleving wordt aangetast.
Jurjen de Groot, directeur van Kerk in Actie, benadrukt dat de kerk altijd zal blijven helpen, ongeacht de beslissingen van de overheid. Hij ziet dat de rol van de kerk steeds groter wordt, omdat de overheid zich steeds meer terugtrekt. De Groot gelooft dat nabijheid en persoonlijke aandacht meer impact hebben dan grote beleidsveranderingen. De kerk blijft zich inzetten om mensen te zien als individuen die zorg en aandacht verdienen, vooral in tijden van nood.
Ondernemer Bob Richters koestert een bijzondere droom: een sociaal hotel in Rotterdam waar daklozen gratis kunnen overnachten. Die droom komt nu snel dichterbij, want er zijn al 4.000 particuliere donaties binnengekomen en ook grote fondsen hebben interesse getoond.
Het hotel wil een solidariteitsprincipe hanteren: gasten die het zich kunnen veroorloven, betalen iets meer voor hun verblijf, zodat anderen gratis kunnen overnachten. Het hotel zal vijftien kamers reserveren voor mensen die tijdelijk in een moeilijke situatie verkeren, zoals na een scheiding of het verlies van hun huis. Bob wil voorkomen dat deze mensen afglijden naar zwaardere problemen.
Het is niet de eerste keer dat Bob zich inzet voor mensen die hulp nodig hebben. Met Hotspot Hutspot zorgt hij ervoor dat ook mensen met minder geld een maaltijd kunnen nuttigen.
De gemeente Alphen aan den Rijn gaat daklozen huisvesten in een villa. De gemeente huurt de woning van de eigenaar en investeert daarnaast in renovaties. Dat meldt Omroep West.
Vanwege de woningmarktcrisis ontstaat er volgens de gemeente een problematische situatie waarin spoedzoekers, zoals daklozen, voorrang krijgen boven andere woningzoekenden. Om te voorkomen dat spoedzoekers al het beschikbare woningaanbod in beslag nemen, heeft de gemeente besloten de villa te huren.
Met deze aanpak wil de gemeente daklozen ondersteunen. ‘Tijdens de pilot krijgen deze groepen tijdelijk een plek om tot rust te komen en aan hun zorg- en ondersteuningsbehoeften te werken’, aldus de gemeente. Daarnaast zullen de bewoners direct deelnemen aan het gezinsleven in de villa, zodat ze een gezond dag- en nachtritme kunnen ontwikkelen. Het uiteindelijke doel is om te voorkomen dat deze mensen terugvallen.
Bij de Wereld Keuken in de Haagse wijk Laak ontmoeten buurtbewoners elkaar terwijl je genieten van heerlijk eten voor een klein bedrag. Iedere maand organiseert Wijkcentrum Cromvlietplein een evenement waarbij telkens een ander land centraal staat.