16 april 2017 Petitie voor warmere winteropvang aangeboden aan Karsten Klein

Bijna 1100 mensen ondertekenden de petitie van Straatconsulaat voor een warme winterregeling voor daklozen. De petitie pleit voor een doorlopende winterregeling voor daklozen, in plaats van een temperatuur gebonden regeling, zoals nu het geval is. Wethouder zorg Karsten Klein nam de petitie 14 april in ontvangst.

De huidige Haagse “winterregeling” voorziet in nachtopvang voor daklozen zodra het 5 dagen aaneengesloten 0 graden Celsius of lager is,  of als er een weersverwachting is die hieraan niet voldoet maar die ook ontoelaatbare gezondheidsrisico’s met zich meebrengt. Bijvoorbeeld door een combinatie van harde wind, regen of sneeuw. Als deze situatie zich niet voordoet, gaat de winteropvanglocatie niet open. De opvang gaat ook niet open als men niet op tijd in de gaten heeft dat het koud wordt of dat de koude langer duurt dan in eerste instantie verwacht. Maar ook niet  als het regent en waait en de mensen buiten door en door nat en koud worden.

Ervaringsdeskundige Jhonatan van der Hoorn sprak 14 april in bij de de gemeenteraadsvergadering in Den Haag.  “Een doorlopende winterregeling is wat ons betreft humaner dan een temperatuur gebonden regeling. Sterker nog, de mensen hebben het hele jaar door recht op opvang! Ze hebben recht op een basis, zodat ze van daaruit hun leven weer op de rails kunnen krijgen, eventueel met hulp en ondersteuning,” aldus Jhonatan.
“Ik verbleef zelf verschillende periodes in de nachtopvang. In de winter zien dat mensen geweigerd worden en de nacht op straat moeten doorbrengen is voor mij onmenselijk en onbegrijpelijk. Om mensen, en zeker jongeren, in beeld te krijgen en te houden is het belangrijk dat iedereen altijd de mogelijkheid heeft om naar binnen te gaan. Wij hopen dat de gemeenteraad en de wethouder de handtekeningen serieus neemt en voor de komende winter zorg draagt voor een warme winterregeling!”

Bron: Straatconsullaat.nl

5 april 2017 Betere hulp voor economisch daklozen

Er moet betere hulp komen voor economisch daklozen in Den Haag. Dat vinden PVDA, GroenLinks en de Haagse Stadspartij. Zij stelden hier woensdag vragen over aan de gemeenteraad.

Lees hier meer

Zuiderpark wordt omgetoverd tot zomerse buurtcamping

Deze zomer wordt het Zuiderpark in Den Haag omgetoverd tot buurtcamping. Drie dagen lang kunnen Hagenaars hun tentje opzetten in het stadspark om hun buren beter te leren kennen. Stadsparken in heel Nederland worden omgebouwd tot buurtcamping. Dat gebeurt in het Zuiderpark van 7 tot en met 9 juli. Iedereen is welkom: ‘Van yuppen tot daklozen, van Drenten tot Surinamers, van muurbloempjes tot druktemakers en van zuigelingen tot senioren.’ Buurtbewoners leren elkaar het weekend op een ontspannen manier kennen.

De gemeente zoekt vrijwilligers die meehelpen met de organisatie van De Buurtcamping. Op 15 april start de kaartverkoop. De prijzen zijn nog niet bekend. Bron: AD.nl

Schrijvers van de straat

James Parker is hoofdredacteur van The Pilgrim, een literair tijdschrift in Boston dat wordt geschreven door daklozen. ‘Aan elk stuk hangt een schitterende, komeetachtige staart van biografisch materiaal’. Lees het interview via Blendle.

20 maart 2017 Amerikaanse armoedebestrijding rukt op in Nederland

Tientallen gemeenten in Nederland hebben interesse in een nieuwe methode voor armoedebestrijding: Mobility Mentoring. De gedachte achter deze in de VS succesvolle aanpak is dat de weg om blijvend uit armoede te komen, begint met het wegnemen van stress. Lees het artikel van NOS.nl.

23 februari 2017 Lijsttrekkers verklaren oorlog aan armoede

Straatnieuws2017_03_coverHoe gaat u de armoede in Nederland bestrijden? Twaalf lijsttrekkers houden een vurig betoog in Straatnieuws Den Haag/Rotterdam. Marianne Thieme (Partij voor de Dieren) en Ancilla van de Leest (Piratenpartij) willen allebei serieuze proeven met het onvoorwaardelijke basisinkomen.

“We maken ons ernstige zorgen over de groeiende kloof tussen arm en rijk”, zegt Ancilla van de Leest. En dat is ook wat Jesse Klaver (GroenLinks) verklaart. “Afgelopen jaren zijn de rijken veel rijker geworden terwijl anderen er nauwelijks op vooruit gingen.” Klaver wil bijvoorbeeld het eigen risico in de zorg afschaffen. En dat wil Emile Roemer (SP) ook. “En we verlagen de huren met 400 euro per jaar.” Lodewijk Asscher (PvdA) en Mark Rutte (VVD) zeggen in Straatnieuws dat zij willen zorgen voor meer banen. Rutte vult aan dat hij belastingverlaging wil voor iedereen die werkt. Alexander Pechthold wil ook belastingverlaging, “En ervoor zorgen dat het goedkoper wordt voor ondernemers om mensen in dienst te nemen.”

‘Leugenaars’

Nieuwkomer Jan Roos (VoorNederland) wil dat werknemers hun eerste 10.000 euro belastingvrij verdienen. Marianne Thieme gaat nog een stapje verder en wil dat werk helemaal niet meer wordt belast, alleen nog grondstoffen. Jan Dijkgraaf (Geenpeil) komt niet met eigen ideeën, hij laat dat over aan zijn leden. “Zij mogen stemmen over alle voorstellen van de Tweede Kamer.” Hij gaat de regering, met ‘leugenaars en beroepspolitici die zaken in achterkamertjes regelen en aan de leiband van Brussel lopen’, stevig controleren, zo zegt hij.

Lange Frans

Drie andere vragen die Straatnieuws de lijsttrekkers stelt, gaan over internationale conflicten, vluchtelingen en wat hun belangrijkste politieke punt vormt. De vragenlijst is een samenwerking van alle daklozenkranten van Nederland die een keurmerk hebben en is een initiatief van het Utrechtse Straatnieuws dat ook eerder de paus interviewde. De enige partijen die niet wilden meewerken, zijn de PVV en 50PLUS.

In hetzelfde nummer van Straatnieuws zegt rapper Lange Frans dat hij waarschijnlijk op de Piratenpartij gaat stemmen. “Vooral omdat zij zien dat hart- en vaatziekten een grotere killer zijn dan zogenaamd terrorisme.” Straatnieuws verloot kaarten voor de voorstelling die Lange Frans eenmalig geeft in Delft, in een unieke combinatie met Coen Vermeeren van de TU, schrijver en dokter ingenieur in Lucht- en Ruimtevaarttechniek.

 

19 januari 2017 Spullen gevraagd voor een onvergetelijke vrouwenverwendag

Het Straat Consulaat organiseert in samenwerking met de Haagsche Kopjes en Da Braccini, op 8 maart 2017 (Internationale vrouwendag), de 10e vrouwenverwendag voor dak- en thuisloze vrouwen. Hiervoor worden nog spullen gezocht. 

Dak- en thuisloze vrouwen kunnen zich 8 maart de hele dag lekker laten verwennen door tientallen vrijwilligers. Er zijn kappers, pedicuren, manicuren, Reiki-therapeuten, schoonheidsspecialisten, masseurs en er wordt een lunch voor hen verzorgd. Ook Pakkie Deftig is aanwezig voor nieuwe kleding.

Aan het eind van de dag krijgen zij én heel veel andere vrouwen in een kwetsbare positie in Den Haag een verwenpakket. Kun jij nog wat spullen missen uit je badkamer?

Nodig zijn onder meer:

– nagellakken
– nagellakremover
– vijlen
– shampoo, crèmespoeling
– gezichtsproducten, crème
– pakken watjes
– zeepjes
– make-up (mascara, lippenstift en oogpotlood, het liefst ongebruikt)
– tasjes, sjaaltjes, sieraden
– nieuwe tandenborstels, tandpasta
– maandverband

— en alles waarvan je nog meer denkt dat de vrouwen het goed kunnen gebruiken,

Naast het verzorgen van verwenpakketten wordt ook een tombola georganiseerd. Leuke prijsjes zijn dus van harte welkom. Houd er hierbij rekening mee dat het vrouwen zijn zonder eigen woning.

De dames die naar de pedicure zijn geweest, krijgen nieuwe sokken. Dus heb je sokken thuis die absoluut je kleur niet zijn (het liefst ongebruikt): de Vrouwenverwendag kan ze goed gebruiken.

Kleding kan gebracht worden naar Pakkie Deftig (Kesslerstichting, De la Reyweg 530, Den Haag). Zij zijn tijdens de verwendag aanwezig , om de vrouwen in mooie kleren te steken.

Overige spulletjes kunnen van maandag 8 t/m zaterdag 27 februari 2017 gebracht worden bij:

Straat Consulaat, Parkstraat 32 (slaapzakken en dekens zijn hier ook altijd welkom)
Haagsche Kopjes, Vondelstraat 14
Da Braccini, Regetesselaan 24A van do-zo tot 17.30 uur
Restaurant de Hagedis, Waldeck Pyrmontkade 116
Curves, Fharenheitstraat 630

Wil je zelf ook een inzamelingspunt starten? Neem dan contact op met Joy Falkena: 06-51550091

15 december 2016 Bonus voor Straatnieuws-verkopers

schermafbeelding-2016-12-15-om-14-42-16

Straatnieuws Den Haag/Rotterdam biedt haar verkopers een bonus deze winter. Voor het eerst hebben de verkopers een winstmarge van 1 euro in plaats van 65 cent per verkochte krant. De krant is vanaf vandaag, donderdag 15 december, te koop en ging in het eerste uur van de distributie al 3000 keer over de toonbank.

 “Ik ben hier heel blij mee”, glundert Robert Donkers die Straatnieuws verkoopt buiten voor de kerstboom van de Bijenkorf. “Ik kan nu voor 5 euro wel 5 kranten inkopen in plaats van 3!”

Straatnieuws-verkopers zijn zelfstandige ondernemers. Ze kopen de krant normaliter in voor € 1,35 per stuk en verkopen hem voor € 2,00. De winst is dus 65 cent. Bij wijze van uitzondering kan Straatnieuws haar verkopers deze winter een bonus bieden. Zij mogen de krant inkopen voor € 1,00 per stuk en maken zo € 1,00 euro winst per verkochte krant.

Straatnieuws is een zelfstandige stichting zonder subsidie of winstoogmerk. De krant dankt haar succes aan trouwe kopers, donaties, advertenties en voor een deel vrijwillige medewerkers. Het is helaas nog niet financieel haalbaar om deze winstmarge van een euro structureel in te voeren. Het doel van Straatnieuws is dak- en thuislozen en mensen aan de onderkant van de samenleving een eerlijke manier bieden van inkomsten generen. Zo hebben zij een zinvolle dagbesteding en maken zij deel uit van de maatschappij.

Poster van kerstman
Het kerstnummer biedt veel leesplezier. De jonge powervrouw Deborah Cameron, die in 2017 het Bevrijdingsfestival op het Malieveld presenteert, vertelt openhartig over de hobbels die zij moest nemen voor ze tot ‘grappigste vrouw van de Schilderswijk’ werd gekroond. Een kerstverhaal zal lezers ontroeren. Voor mensen bij wie het niet wil lukken in de liefde, is er een leerzaam artikel te lezen over bindings- en verlatingsangst. Fotografe Henriëtte Guest, die al twee decennia voor Straatnieuws op pad gaat, toont hoogtepunten uit haar carrière. Vervelen hoeft niet in de kerstvakantie: een uitagenda biedt goedkope en gratis uitjes. En wie binnen blijft kan zijn hoofd breken over een  cryptogram. Tot slot kunnen lezers een mooie poster aan de muur prikken van Straatnieuws-verkoper Mick Godsmark met zijn lange baard, die in kerstman outfit snoepjes uitdeelt in de Boogaard, Rijswijk.

3 december 2016 Demonstratie voor opvang daklozen

Vrijwilligers en medewerkers van het Straatconsulaat gaan dinsdag actievoeren bij het standbeeld van Haagse Harry op de Grote Markt. Ze eisen dat daklozen de hele winter terechtkunnen in de opvang en niet alleen als het vriest. Iedereen is welkom om aan te sluiten.

Straatconsulaat: “Bij een bepaalde temperatuur opent de winteropvang haar deuren en kunnen mensen die dakloos zijn er terecht. Zodra het kwik stijgt, sluit ze weer. Een doorlopende winterregeling is wat ons betreft humaner dan een temperatuur-gebonden regeling. Sterker nog, mensen hebben het hele jaar door recht op opvang! Ze hebben recht op een basis, zodat ze van daaruit hun leven weer op de rails kunnen zetten, eventueel met hulp en ondersteuning.

Praktische info
Verzamelen op 6 december, om 12.00u, bij de Haagse Harry op de Grote Markt in Den Haag. Zie voor meer info ook het facebookevenement.

24 november 2016 Straatnieuwsverkoper Robert op Linda.tv

Straatnieuwsverkoper Robert Donkers (standplaats Bijenkorf Den Haag) heeft drie dromen: een eigen huis, een eigen radioshow en meedoen met een realityprogramma. Die laatste is nu verwezenlijkt: LINDA.tv maakte een item over zijn ochtendritueel.

schermafbeelding-2016-11-24-om-21-28-09

Hans Dekker, verslaggever voor LINDAtv, zocht hem op bij zijn tentje in het Scheveningse Bos. Hij slaapt beter in het bos, vindt hij. “Veel beter dan op de zaal van de nachtopvang, waar altijd weer mensen naar de wc gaan, of snurken, of schreeuwen in hun slaap”.

Robert is te zien in aflevering 36 van het online programma Ook goedemorgen. Je kunt deze gratis bekijken als je een account aanmaakt op LINDA.tv. Lees meer in de nieuwste Straatnieuws.