3 juli 2019 Rotterdam wil mensen in de bijstand beter helpen

Om Rotterdammers die in de bijstand zitten beter te helpen, heeft het college van b en w bepaalde maatregelen bedacht. Zo moeten brieven onder meer beter begrijpelijk worden, moeten Rotterdammers gebeld worden als er besluiten volgen die invloed hebben op hun inkomen en moet de ‘papieren rompslomp’ worden teruggedrongen. Het doel is om mensen meer kansen te bieden om een baan te vinden. ‘Het is de bedoeling dat Rotterdammers zo snel mogelijk gaan merken dat er beter naar hen gekeken en geluisterd wordt,’ aldus de gemeente.

Nieuw: Noodopvang TeZamen

Sinds 1 juli kunnen 32 cliënten terecht op de nieuwe noodopvang Tezamen van de Kessler Stichting. Een bijzondere opvang omdat hier mensen zijn met een licht verstandelijke beperking (LVB) en mensen zonder een licht verstandelijke beperking.

De Kessler Stichting is ervan overtuigd dat mensen van elkaar kunnen leren. Dat is de reden van deze combinatie van cliënten in deze opvang. De Kessler Stichting vindt het belangrijk dat cliënten een actieve rol hebben op de afdeling, want dat maakt het van elkaar leren mogelijk. Bijvoorbeeld om zelfstandig te wonen.
Op de afdeling krijgen de cliënten begeleiding gericht op het verbeteren van de persoonlijke situatie en het vinden van vervolghuisvesting. Samen met de begeleiders bespreken de cliënten hun persoonlijke situatie en wensen. En samen met de begeleiders maken ze een plan. Hierin staan de dingen die ze graag zelf willen doen en waar ze hulp bij nodig hebben.

Bron: Kesslerstichting.nl

20 juni 2019 App voor kwetsbare jongeren

Kwetsbare jongeren van 16 tot en met 27 jaar oud krijgen extra hulp van de gemeente Rotterdam. Via organisaties zoals Enver, Legers des Heils en WMO Radar worden 400 gratis abonnementen aan deze doelgroep uitgedeeld, waarmee ze een beroep kunnen doen op advies via een speciale app. Zo kunnen ze bijvoorbeeld vragen stellen over brieven die ze hebben ontvangen, het huishouden, koken, regels en wetten, openbaar vervoer, hun computer of hun telefoon. De proef loopt in ieder geval tot en met december 2019. Organisaties die mee willen doen, kunnen zich aanmelden via de onderstaande link. De vragen worden beantwoord door vrijwilligers. www.vraagapp.nl

3 juni 2019 Hulp voor dak- en thuisloze jongeren

De gemeenten Den Haag en Rotterdam zijn een proef begonnen
om dak- en thuisloze jongeren een onderkomen te gaan bieden.
Eén van de onderdelen is dat er gekeken wordt naar wat een
jongere precies nodig heeft om rond te kunnen komen en hoe
er een nieuwe toekomst opgebouwd kan worden door middel
van een opleiding. De Haagse wethouder Bert van Alphen (foto):
“Deze kwetsbare groep jongeren verdient onze hulp. Daarom
zetten we met deze pilot in op het vinden van oplossingen
die écht en blijvend werken.” Voor het eind van 2021 moeten
alle (potentiële) dak- en thuisloze jongeren de juiste hulp en
ondersteuning krijgen, aldus de gemeente. Staatssecretaris Paul
Blokhuis (VWS) lanceerde het actieprogramma Dak- en Thuisloze
Jongeren.

10 januari 2019 Aboutaleb ambassadeur Straatnieuws

Ahmed Aboutaleb is deze maand niet alleen precies 10 jaar burgemeester van Rotterdam, hij draagt nu ook de eretitel ambassadeur van Straatnieuws – dé daklozenkrant van Den Haag en Rotterdam.

aboutaleb

Burgemeester Aboutaleb is betrokken bij armoede en dak- en thuislozen. Zo was hij ook te zien in het succesvolle tv-programma ‘Het Rotterdam Project’ van Beau van Erven Dorens. In de nieuwe editie van Straatnieuws zegt hij: ‘Ik wil mij geheel belangeloos inzetten als ambassadeur van het Straatnieuws. Hoewel de krant geen bestaansrecht zou moeten hebben, sta ik achter de formule. De verkopers verdienen iets extra’s. Mensen kunnen onder andere lezen met welke problemen dak- en thuislozen worstelen. Gelukkig komt er steeds meer aandacht voor. Dat móet.’
Vorig jaar is de Haagse burgemeester Pauline Krikke beschermvrouwe geworden van Straatnieuws. Hoofdredacteur Tanya van der Spek: “Wij voelen ons vereerd. De titels van ambassadeur en beschermvrouwe zijn symbolische titels, waarbij de burgermeesters onze stichting, doelen, krant en verkopers publiekelijk steunen en voor het voetlicht kunnen brengen. We kunnen voor advies bij hen terecht. Beiden doen dit geheel belangeloos.”

Van 2,00 naar 2,50

Onze verkopers staan dag in dag uit, in weer en wind, de krant te verkopen. Een zware baan. Daar kunnen ze best wat ondersteuning bij gebruiken. Het doel van onze stichting is ervoor zorgen dat de allerarmsten in onze samenleving niet hoeven te bedelen maar kunnen werken voor hun inkomen. Zij kopen de krant in voor 1,65 en verkopen deze met 85 cent winst voor 2,50. Op deze manier worden zij ook weer meer een onderdeel van de samenleving.

De verkoopprijs van de krant is sinds deze maand gestegen van 2,00 naar 2,50. Alles wordt ieder jaar duurder, zoals papier en drukken, maar de prijs van de krant is al ruim tien jaar niet verhoogd. Nu zien we ons genoodzaakt dit toch te doen. De oplage is momenteel 6000. Gelukkig krijgen de verkopers iets meer winst. Met kerst kregen de verkopers zelfs een hele euro winst. We streven ernaar om dit structureel in te voeren.

Straatnieuws heeft een ANBI status en is dus een officieel goed doel. Vaste partners zijn het Leger des Heils, Kessler Stichting, de Pauluskerk en de Nico Adriaans Stichting.

17 december 2018 Abonneer je op de nieuwsbrief

Vanaf nu zendt Straatnieuws Den Haag/Rotterdam elke drie weken een nieuwsbrief, met daarin een preview van onze nieuwe krant en het laatste nieuws over daklozen. Zo ben je altijd op de hoogte. Interesse? Om de start van deze nieuwsbrief feestelijk in te luiden, verloten we een nationale bioscoopbon ten waarde van 25 euro onder de nieuwsbriefabonnees.

Je abonneert je op de nieuwsbrief via deze link. 

15 december 2018 Help verkoper Mick Godsmark

Deze december vragen kinderen zich teleurgesteld af waar de vriendelijke kerstman met het Engelse accent is gebleven. Geen snoep, tingelende bel of Ho Ho Ho. Kerstman en Straatnieuws-verkoper Mick Godsmark (68) slijt zijn feestdagen in een revalidatiecentrum. Door een nare val van een steile trap brak hij zijn nek. Een dwarslaesie.

Mick weet zeker dat hij straks weer kan lopen en de krant kan verkopen, hij oefent iedere dag op de brug en in het zwembad. Volgens hem zijn z’n artsen minder hoopvol, maar daar wil Mick niets van horen. “Niet een keer heb ik gedacht dat ik nooit meer kan lopen. Voor alles vind ik wel een oplossing. Dat heb ik mijn hele leven moeten doen.”

Tijdens zijn revalidatieperiode komen ook praktische problemen aan de oppervlakte. Mick die al jaren leeft van het contante geld en de giften die hij krijgt van lezers van de krant, heeft zorgverzekering noch bankrekening. Zijn paspoort was verlopen. En nu hij maanden achtereen in het ziekenhuis en daarna in een revalidatiecentrum moet verblijven, kan hij de krant niet verkopen en heeft hij geen inkomen.

Een maatschappelijk werker van de gemeente Den Haag wist met veel moeite een paspoort en bankrekening te regelen. Hoe het moet met zijn ziekenhuis- en revalidatieschulden? Mick heeft geen idee. Al zijn pensioen dat hij heeft opgebouwd gedurende zijn werkzame leven, is onvindbaar, ontdekte de maatschappelijk werker. Iets wat Mick verbaast en emotioneert. “Een twintig jaar oude boete komt zo weer boven water zodra je een woonplek hebt. Maar een jarenlang opgebouwd pensioen is spoorloos verdwenen. Hoe bestaat het?”

Mick is erg dankbaar voor de donaties, het handjevol kaarten dat hij ontvangt en de bezorgde telefoontjes naar de redactie van lezers.

Wil je Mick helpen?
Doneren kan via IBAN NL90INGB0007544612 t.n.v. Stichting Haags Straatnieuws, Den Haag onder vermelding van ‘Voor Mick Godsmark’.

Een kaartje sturen is ook altijd leuk.
Het adres is
Rijndam Revalidatie
T.a.v. Mick Godsmark
Westersingel 300
3015 LJ Rotterdam

In onze kerstnummer een ontroerend interview.

Mick

11 december 2018 Verkopers Straatnieuws krijgen bonus deze winter

Verkopers van Straatnieuws – daklozenkrant van Den Haag en Rotterdam – staan dag in dag uit, in weer en wind, de krant te verkopen. Een zware baan. Daar kunnen ze best wat ondersteuning bij gebruiken. Deze kerst krijgen ze een bonus.

Verkopers mogen editie #17 inkopen voor €1,00 en verkopen voor €2,00. Daardoor maken zij € 1,00 winst per krant. (Normaliter kopen zij de krant in voor €1,35 en is de winst €0,65). Het feit dat de krant in de winter steevast beter verkoopt, maakt de bonus extra groot.

Straatnieuws krijgt geen subsidie en bestaat van de verkoop. Wanneer een goedbedoelende voorbijganger zegt ‘Ik geef wel geld maar neem de krant niet mee’, maakt hij helaas een denkfout. De verkoper – een zelfstandig ondernemer – wordt tot bedelaar gemaakt. En de oplage daalt, met het gevaar dat de verkoper straks niets meer te verkopen heeft. Mensen helpen zichzelf te helpen, is het principe van Straatnieuws. Zij biedt zo’n 150 verkopers een bescheiden inkomen en een zinvolle dagbesteding.

Kerstnummer

In het kerstnummer, dat 13 december verschijnt, staan veel mooie verhalen. Zoals het relaas van kerstman en Straatnieuwsverkoper Mick Godsmark die zijn nek brak en nu revalideert. Een interview met Frans Bauer over zijn gezin, angsten en passies. Een kritisch stuk over de prostitutie in Nederland van schrijfster Justine le Clercq. Een heerlijk recept van topkok Pierre Wind. Een mooie winterposter. Een kerstpuzzel. Liedjes die straatkrantverkopers wereldwijd aan lezers cadeau willen doen. En: win kaarten voor verschillende toneelstukken.

48273150_959106337620296_2943043055873163264_o

1 november 2018 Burgemeester Krikke beschermvrouwe Straatnieuws

De Haagse burgemeester Pauline Krikke heeft verklaard beschermvrouwe te willen zijn van daklozenkrant Straatnieuws.

Pauline Krikke zegt trots te zijn op de titel. “De dak- en thuislozen die dit verkopen, komen vanzelf in gesprek met mensen. Sommige verkopers roepen al vanuit de verte ‘Hé Pauline, wat gezellig om je te zien!’. Contact is belangrijk voor deze doelgroep, maar ook voor de mensen met wie ze een praatje maken. Die hebben vaak geen beeld van wat dak- en thuislozen precies voor mensen zijn. Soms vinden zij ze griezelig. Maar als ze eenmaal in gesprek met ze gaan, blijken het hele gewone mensen te zijn die ook heel gewoon een praatje kunnen maken. Ik vind het daarom een hele eer dat ik nu beschermvrouwe van Straatnieuws mag zijn.”

Dankzij Straatnieuws hoeven de allerarmsten in onze maatschappij niet te bedelen, zij verdienen een eerlijke boterham en werken voor hun geld. Zij zijn zelfstandig ondernemer. Ze kopen de krant in voor € 1,35 en verkopen hem voor € 2,00. Het verschil is hun winst.

Hoofdredacteur Tanya van der Spek: “Ik ben heel blij dat burgemeester Krikke deze symbolische titel wil dragen. Straatnieuws kan nu bij haar terecht voor raad en daad. Dat is fijn, want Straatnieuws is een stichting zonder winstoogmerk en zonder subsidies, die haar eigen broek moet ophouden. Daarom is het ook zo belangrijk dat mensen niet alleen geld geven aan de verkoper maar ook de krant meenemen. Anders daalt de oplage en kan de krant failliet gaan. Dan heeft de verkoper niets meer te verkopen.”

In de nieuwe krant, die vandaag verschijnt, staat naast een interview met burgemeester Pauline Krikke:

–        Een interview met Televizier Ring winnaar Beau van Erven Dorens

–        Een interview met gebruiker Patrick van Het Rotterdam Project op RTL4

–        Een reportage over Adelheid Roosen’s theaterstuk Thuislozen

Koop de krant en steek de verkopers een hart onder de riem.

 DEN HAAG-PAULINE KRIKKE-PORTRET

9 oktober 2018 De Verbinding groot succes

Live muziek van de band Sur+, een exotisch welkomstdrankje en een knuffel van topkok Pierre Wind. Zo arriveerden de honderd gasten bij het diner ‘De Verbinding’ in de Vincentius’ Hof bij het Stadsklooster in Den Haag. Het koken en bedienen werd gedaan door een groep dak- en thuislozen. Gasten waren hoofdzakelijk Rotary-leden en de opbrengst van 65 euro per diner kwam ten goede aan Straatpastoraat. Gast Bets Verhoeven (66): “Ik heb genoten.

De rollen waren omgedraaid: wij waren afhankelijk van dakloze mensen in plaats van zij van ons.” Schrijfster Yvonne Keuls: “Ik vond dit heel bijzonder. Ik heb zelf tien jaar in de opvang gewerkt en ik weet hoe belangrijk het is om mensen van buiten naar binnen te halen.” Dakloze

David (52): “Het was fantastisch. De adrenaline gierde door mijn lijf. Het was ook heel motiverend. Pierre runde de keuken niet als een chef maar als een vriend. Hij zei:

‘Wil je het op die manier doen? Dan doen we dat.’ Dakloze Richard (44): “Dit mag van mij iedere dag wel!” Pierre Wind: “Ik vroeg: ‘Waar heb je zin in?’ Ik stimuleer en geef feedback. Soms stond ik met drie iets te maken, dan met acht, dan met tien. Het was echt kicke. Een keer was het even een slagveld in de keuken, tijdens het hoofdgerecht haha! Het zijn wereldgasten, ik heb zelden zo gemotiveerde gasten gezien. ZIJ hebben het gedaan. Ze willen echt. Je kunt ze zo inhuren voor klussen.” Initiatiefnemer Harry Bruintjes riep iedereen op om zich aan te melden voor het project De Verbinding. Hij hoopt op een groot Haags armoedebestrijdingsprogramma.