23 februari 2017 Lijsttrekkers verklaren oorlog aan armoede

Straatnieuws2017_03_coverHoe gaat u de armoede in Nederland bestrijden? Twaalf lijsttrekkers houden een vurig betoog in Straatnieuws Den Haag/Rotterdam. Marianne Thieme (Partij voor de Dieren) en Ancilla van de Leest (Piratenpartij) willen allebei serieuze proeven met het onvoorwaardelijke basisinkomen.

“We maken ons ernstige zorgen over de groeiende kloof tussen arm en rijk”, zegt Ancilla van de Leest. En dat is ook wat Jesse Klaver (GroenLinks) verklaart. “Afgelopen jaren zijn de rijken veel rijker geworden terwijl anderen er nauwelijks op vooruit gingen.” Klaver wil bijvoorbeeld het eigen risico in de zorg afschaffen. En dat wil Emile Roemer (SP) ook. “En we verlagen de huren met 400 euro per jaar.” Lodewijk Asscher (PvdA) en Mark Rutte (VVD) zeggen in Straatnieuws dat zij willen zorgen voor meer banen. Rutte vult aan dat hij belastingverlaging wil voor iedereen die werkt. Alexander Pechthold wil ook belastingverlaging, “En ervoor zorgen dat het goedkoper wordt voor ondernemers om mensen in dienst te nemen.”

‘Leugenaars’

Nieuwkomer Jan Roos (VoorNederland) wil dat werknemers hun eerste 10.000 euro belastingvrij verdienen. Marianne Thieme gaat nog een stapje verder en wil dat werk helemaal niet meer wordt belast, alleen nog grondstoffen. Jan Dijkgraaf (Geenpeil) komt niet met eigen ideeën, hij laat dat over aan zijn leden. “Zij mogen stemmen over alle voorstellen van de Tweede Kamer.” Hij gaat de regering, met ‘leugenaars en beroepspolitici die zaken in achterkamertjes regelen en aan de leiband van Brussel lopen’, stevig controleren, zo zegt hij.

Lange Frans

Drie andere vragen die Straatnieuws de lijsttrekkers stelt, gaan over internationale conflicten, vluchtelingen en wat hun belangrijkste politieke punt vormt. De vragenlijst is een samenwerking van alle daklozenkranten van Nederland die een keurmerk hebben en is een initiatief van het Utrechtse Straatnieuws dat ook eerder de paus interviewde. De enige partijen die niet wilden meewerken, zijn de PVV en 50PLUS.

In hetzelfde nummer van Straatnieuws zegt rapper Lange Frans dat hij waarschijnlijk op de Piratenpartij gaat stemmen. “Vooral omdat zij zien dat hart- en vaatziekten een grotere killer zijn dan zogenaamd terrorisme.” Straatnieuws verloot kaarten voor de voorstelling die Lange Frans eenmalig geeft in Delft, in een unieke combinatie met Coen Vermeeren van de TU, schrijver en dokter ingenieur in Lucht- en Ruimtevaarttechniek.

 

19 januari 2017 Spullen gevraagd voor een onvergetelijke vrouwenverwendag

Het Straat Consulaat organiseert in samenwerking met de Haagsche Kopjes en Da Braccini, op 8 maart 2017 (Internationale vrouwendag), de 10e vrouwenverwendag voor dak- en thuisloze vrouwen. Hiervoor worden nog spullen gezocht. 

Dak- en thuisloze vrouwen kunnen zich 8 maart de hele dag lekker laten verwennen door tientallen vrijwilligers. Er zijn kappers, pedicuren, manicuren, Reiki-therapeuten, schoonheidsspecialisten, masseurs en er wordt een lunch voor hen verzorgd. Ook Pakkie Deftig is aanwezig voor nieuwe kleding.

Aan het eind van de dag krijgen zij én heel veel andere vrouwen in een kwetsbare positie in Den Haag een verwenpakket. Kun jij nog wat spullen missen uit je badkamer?

Nodig zijn onder meer:

– nagellakken
– nagellakremover
– vijlen
– shampoo, crèmespoeling
– gezichtsproducten, crème
– pakken watjes
– zeepjes
– make-up (mascara, lippenstift en oogpotlood, het liefst ongebruikt)
– tasjes, sjaaltjes, sieraden
– nieuwe tandenborstels, tandpasta
– maandverband

— en alles waarvan je nog meer denkt dat de vrouwen het goed kunnen gebruiken,

Naast het verzorgen van verwenpakketten wordt ook een tombola georganiseerd. Leuke prijsjes zijn dus van harte welkom. Houd er hierbij rekening mee dat het vrouwen zijn zonder eigen woning.

De dames die naar de pedicure zijn geweest, krijgen nieuwe sokken. Dus heb je sokken thuis die absoluut je kleur niet zijn (het liefst ongebruikt): de Vrouwenverwendag kan ze goed gebruiken.

Kleding kan gebracht worden naar Pakkie Deftig (Kesslerstichting, De la Reyweg 530, Den Haag). Zij zijn tijdens de verwendag aanwezig , om de vrouwen in mooie kleren te steken.

Overige spulletjes kunnen van maandag 8 t/m zaterdag 27 februari 2017 gebracht worden bij:

Straat Consulaat, Parkstraat 32 (slaapzakken en dekens zijn hier ook altijd welkom)
Haagsche Kopjes, Vondelstraat 14
Da Braccini, Regetesselaan 24A van do-zo tot 17.30 uur
Restaurant de Hagedis, Waldeck Pyrmontkade 116
Curves, Fharenheitstraat 630

Wil je zelf ook een inzamelingspunt starten? Neem dan contact op met Joy Falkena: 06-51550091

15 december 2016 Bonus voor Straatnieuws-verkopers

schermafbeelding-2016-12-15-om-14-42-16

Straatnieuws Den Haag/Rotterdam biedt haar verkopers een bonus deze winter. Voor het eerst hebben de verkopers een winstmarge van 1 euro in plaats van 65 cent per verkochte krant. De krant is vanaf vandaag, donderdag 15 december, te koop en ging in het eerste uur van de distributie al 3000 keer over de toonbank.

 “Ik ben hier heel blij mee”, glundert Robert Donkers die Straatnieuws verkoopt buiten voor de kerstboom van de Bijenkorf. “Ik kan nu voor 5 euro wel 5 kranten inkopen in plaats van 3!”

Straatnieuws-verkopers zijn zelfstandige ondernemers. Ze kopen de krant normaliter in voor € 1,35 per stuk en verkopen hem voor € 2,00. De winst is dus 65 cent. Bij wijze van uitzondering kan Straatnieuws haar verkopers deze winter een bonus bieden. Zij mogen de krant inkopen voor € 1,00 per stuk en maken zo € 1,00 euro winst per verkochte krant.

Straatnieuws is een zelfstandige stichting zonder subsidie of winstoogmerk. De krant dankt haar succes aan trouwe kopers, donaties, advertenties en voor een deel vrijwillige medewerkers. Het is helaas nog niet financieel haalbaar om deze winstmarge van een euro structureel in te voeren. Het doel van Straatnieuws is dak- en thuislozen en mensen aan de onderkant van de samenleving een eerlijke manier bieden van inkomsten generen. Zo hebben zij een zinvolle dagbesteding en maken zij deel uit van de maatschappij.

Poster van kerstman
Het kerstnummer biedt veel leesplezier. De jonge powervrouw Deborah Cameron, die in 2017 het Bevrijdingsfestival op het Malieveld presenteert, vertelt openhartig over de hobbels die zij moest nemen voor ze tot ‘grappigste vrouw van de Schilderswijk’ werd gekroond. Een kerstverhaal zal lezers ontroeren. Voor mensen bij wie het niet wil lukken in de liefde, is er een leerzaam artikel te lezen over bindings- en verlatingsangst. Fotografe Henriëtte Guest, die al twee decennia voor Straatnieuws op pad gaat, toont hoogtepunten uit haar carrière. Vervelen hoeft niet in de kerstvakantie: een uitagenda biedt goedkope en gratis uitjes. En wie binnen blijft kan zijn hoofd breken over een  cryptogram. Tot slot kunnen lezers een mooie poster aan de muur prikken van Straatnieuws-verkoper Mick Godsmark met zijn lange baard, die in kerstman outfit snoepjes uitdeelt in de Boogaard, Rijswijk.

3 december 2016 Demonstratie voor opvang daklozen

Vrijwilligers en medewerkers van het Straatconsulaat gaan dinsdag actievoeren bij het standbeeld van Haagse Harry op de Grote Markt. Ze eisen dat daklozen de hele winter terechtkunnen in de opvang en niet alleen als het vriest. Iedereen is welkom om aan te sluiten.

Straatconsulaat: “Bij een bepaalde temperatuur opent de winteropvang haar deuren en kunnen mensen die dakloos zijn er terecht. Zodra het kwik stijgt, sluit ze weer. Een doorlopende winterregeling is wat ons betreft humaner dan een temperatuur-gebonden regeling. Sterker nog, mensen hebben het hele jaar door recht op opvang! Ze hebben recht op een basis, zodat ze van daaruit hun leven weer op de rails kunnen zetten, eventueel met hulp en ondersteuning.

Praktische info
Verzamelen op 6 december, om 12.00u, bij de Haagse Harry op de Grote Markt in Den Haag. Zie voor meer info ook het facebookevenement.

24 november 2016 Straatnieuwsverkoper Robert op Linda.tv

Straatnieuwsverkoper Robert Donkers (standplaats Bijenkorf Den Haag) heeft drie dromen: een eigen huis, een eigen radioshow en meedoen met een realityprogramma. Die laatste is nu verwezenlijkt: LINDA.tv maakte een item over zijn ochtendritueel.

schermafbeelding-2016-11-24-om-21-28-09

Hans Dekker, verslaggever voor LINDAtv, zocht hem op bij zijn tentje in het Scheveningse Bos. Hij slaapt beter in het bos, vindt hij. “Veel beter dan op de zaal van de nachtopvang, waar altijd weer mensen naar de wc gaan, of snurken, of schreeuwen in hun slaap”.

Robert is te zien in aflevering 36 van het online programma Ook goedemorgen. Je kunt deze gratis bekijken als je een account aanmaakt op LINDA.tv. Lees meer in de nieuwste Straatnieuws.

22 november 2016 Máxima-editie helemaal uitverkocht

De verkoop van de vorige editie van Straatnieuws Den Haag-Rotterdam, waar we de eer hadden Koningin Máxima op de cover te hebben, is keihard gegaan. Zo was hij binnen
één week uitverkocht in Rotterdam en binnen twee weken uitverkocht in Den Haag. We hebben zelfs de drukker moeten bellen of hij de persen wilde starten voor 2000 extra edities! Want anders stonden onze verkopers de laatste week met lege handen.

straatnieuws2016_15_cover

20 november 2016 Toename daklozen ‘zorgelijk’

Zeven partijen hebben het Haagse college om opheldering gevraagd over de toename van het aantal daklozen en het gebrek aan hulpverlening op straat. Dit gebeurde na het meest recente kapstokoverleg, op initiatief van het Straat Consulaat. Hierbij gaan gemeenteraadsleden in gesprek met cliënten en mensen die ervaring hebben met de maatschappelijke opvang of verslavingszorg.

Een half jaar geleden sliepen er nog 95 daklozen in de nachtopvang, nu zijn dat er 185. ‘Buitengewoon zorgelijk,’ vindt GroenLinks fractievertegenwoordiger Mariët Herlé. Op de partijwebsite laat GroenLinks weten: ‘Groot punt van zorg is de opstopping in de nachtopvang en de begeleidings- en woontrajecten waar dak- en thuislozen worden geholpen om weer op eigen benen te staan. Zo is er onvoldoende uitzicht is op een goede toekomst. Door de lange wachttijd voor een betaalbare sociale huurwoning zitten mensen bovendien vaak onnodig lang in een opvangvoorziening. De vrees is dat met de winter in aantocht een tekort aan bedden is in de nachtopvang waardoor daklozen genoodzaakt zijn om buiten te slapen.’ Het zijn naast GroenLinks de partijen PvdA, Haagse Stadspartij, D66, Partij voor de Dieren en de ChristenUnie/SGP die samen schriftelijke vragen aan het college hebben gesteld.

1 november 2016 Exclusief interview met Koningin Máxima in Straatnieuws

straatnieuws2016_15_coverStraatnieuws Den Haag/Rotterdam plaatst het eerste interview dat koningin Máxima ooit heeft gegeven aan een daklozenkrant. De krant is vanaf donderdag 3 november te koop.

Het interview is een initiatief van Straatjournaal Haarlem dat haar 20ste verjaardag viert en wordt ook in andere straatkranten geplaatst. Krantverkoper Evert van den Brink van Straatjournaal sprak Koningin Máxima in september op het terras van de Eikenhorst in Wassenaar.

Dakloosheid is vaak het gevolg van financiële problemen.  Als erevoorzitter van platform Wijzer in geldzaken vertelde Koningin Máxima over het belang van geldlessen op basisscholen en in het MBO. Ook sprak zij als moeder van drie dochters over hoe ouders hun kinderen verstandig met geld kunnen leren omgaan. De drie prinsessen krijgen sinds hun zesde wekelijks zakgeld. “Ze sparen echt enorm. Soms zeggen ze: ‘Mam, dit wil ik echt hebben.’ En dan zeg ik: ‘Ja, dat kun je van je eigen geld kopen.’ Dan is het: ‘Oh, ik heb het toch niet nodig.’ Dat is bewustwording. Want dan weten ze heel goed hoeveel weken ze voor een bepaalde aankoop moeten sparen. Het is heel belangrijk om de waarde van geld te leren.”

Zelf kreeg Máxima geen zakgeld vertelt zij. “Mijn ouders gaven mij niet wekelijks een vast bedrag. Ik kreeg van mijn ouders wél af en toe geld voor kleine projecten die ik wilde uitvoeren. Dan moest ik eerst een begroting indienen. Ze gaven me natuurlijk niet meteen het hele bedrag. Ik moest mijn creativiteit gebruiken en goed prijzen vergelijken voordat ik iets kon aanschaffen. Daardoor heb ik al vroeg leren budgetteren.” Haar eerste aankoop was een cassettebandje van een Argentijnse rockband. Ze heeft dit nog steeds.

Applaus

In het interview gaat Koningin Máxima ook in op de eerste keer dat zij in Argentinië in aanraking kwam met daklozen en als kind leeftijdsgenoten zag bedelen. Ze vertelt ook dat ze in Nederland voor het eerst een straatkrant zag. Zij koopt zelf met regelmaat een straatkrant. Volgens haar verdienen de straatkrantverkopers een applaus. Door de verkoop van Straatnieuws proberen straatkrantverkopers weer een eigen bestaan op te  bouwen. Het biedt mensen de kans om wat geld te verdienen, sociale contacten op te doen en het geeft ze een zinvolle dagbesteding.  Straatkrantverkopers zijn kleine ondernemers die de krant inkopen voor 1,35 euro en verkopen voor 2,00 euro, daarmee lopen ze een financieel risico. Voor Koningin Máxima was dit een ‘eyeopener’ en ze vond dat meer mensen zouden moeten weten.

Het interview met Koningin Máxima staat in november in álle Nederlandse straatkranten met een keurmerk (De Riepe, Straatnieuws Den Haag/Rotterdam, Straatnieuws Utrecht en Z! Amsterdam) en wordt in een Engelse- en Spaanse vertaling ook doorgeplaatst in internationale straatkranten. De foto’s van Koningin Máxima zijn gemaakt door Gwendelyn Luijk.

18 oktober 2016 Acteur als Straatnieuws-verkoper

Hoe is het om als acteur in de huid te kruipen van een Straatnieuws-verkoper? Niet altijd even makkelijk, laat Susan Kuylenburg weten. Zij is regisseur van de voorstelling ‘Heerlijk Helder Haags’ van Toussaint Dinnershows, waarin ook een verkoper van de daklozenkrant is opgenomen.

“Bezoekers die komen eten, weten niet altijd of het om een échte verkoper gaat en hebben dan soms liever dat hij weggaat. Daklozen op straat worden soms agressief bejegend of behandeld alsof ze lucht zijn. Ik vind dat heel erg. We hebben allemaal dezelfde kleur bloed. Je zult maar de pech hebben dat je dakloos raakt, het kan ons allemaal overkomen.” Daarom wil Kuylenburg hier aandacht voor vragen in het verder overigens zeer humoristische toneelstuk.

toussaintdinnershows.nl

 

Creatief koken met een pakket van de Voedselbank

Tweeduizend huishoudens in Rotterdam krijgen elke week een voedselpakket. Chef-kok Marnix Benschop liet afgelopen zondag, op ‘World Food Day’, zien hoe je een lekkere, gezonde maaltijd op tafel zet met ingrediënten uit zo’n pakket. Lees het artikel van Oneworld.nl