20 mei 2017 Coop en Voedselbanken Nederland tekenen voor samenwerking

Supermarktketen Coop en Voedselbanken Nederland tekenden deze maand een samenwerkingsovereenkomst, waardoor elke Coop-supermarkt in Nederland de lokale voedselbank kan steunen.

Gerard Koning, Commercieel Directeur Coop: “We zijn trots op deze samenwerking met Voedselbanken Nederland. Hiermee helpen we niet alleen voedselverspilling tegen te gaan, maar hopen we ook het verschil te maken voor een groep kwetsbare mensen.”

Willem van Prooijen, bestuurslid Voedselverwerving bij Voedselbanken Nederland: “Coop heeft met ruim 260 winkels een goede spreiding in Nederland. Daardoor kunnen veel voedselbanken gebruik maken van deze samenwerkingsovereenkomst.”

Straat Academie geeft (ex-)daklozen perspectief

Het Straat Consulaat in Den Haag vindt het belangrijk om mensen die aan de onderkant van onze maatschappij leven perspectief te geven. Leren en ontwikkelen van o.a. communicatieve eigenschappen komen aan de orde in de workshops die zij elke twee weken aanbieden. Op donderdag 1 juni organiseren ze weer een workshop op hun locatie aan de Parkstraat 32. 

Deelnemers kiezen zelf waar de workshops over moeten gaan. Een greep uit de onderwerpen:

– feedback geven en ontvangen
– gesprekstechnieken
– debatteren
– effectief vergaderen

Maar ook luchtige onderwerpen staan op het programma. Museumbezoek aan het prachtige Escher museum in Den Haag  gevolgd door discussie is een voorbeeld hiervan.

De workshops vinden plaats in de even weken, op donderdag van 10:00 – 14:30 uur, bij Straatconsulaat, Parkstraat 32 te Den Haag. Er worden steeds twee blokken verzorgd, onderbroken door een lunch. www.straatconsulaat.nl 

 

 

10 mei 2017 Feestelijke heropening Emmaus Beeklaan

Zaterdag 13 mei is de heropening van Emmaus Beeklaan in Den Haag! Met een grondige verbouwing gaven beheerders Geertje en Jorg een nieuwe positieve boost aan deze kringloopwinkel. Alle reden voor een feest! Op het programma staan onder meer live optredens van Eigen Hulp en Tim Akkerman.

Met muziek, hapjes en mooie spullen wil Emmaus deze dag geld ophalen voor een ziekenhuisproject van Wilde Ganzen in Palestina, waar een ernstig tekort is aan elektriciteit door de bombardementen van Israel. Met de aanschaf van zonnepanelen kan worden voorzien in de eigen elektriciteitsbehoefte.

Emmaus kennen veel mensen als winkel met tweedehands spullen, maar de sociale functie ervan is minder bekend. Veel vestigingen van Emmaus zijn woonwerkgemeenschappen die onderdak en vrijwilligerswerk bieden aan wie dat om welke reden dan ook nodig heeft. Je kunt daarbij denken aan mensen die elders niet meekomen in de maatschappij zoals die is georganiseerd. Mensen die niet kunnen voldoen aan het bedrijfsmatige denken bijvoorbeeld, of allerlei andere verwachtingen. Of mensen die om een andere reden niet mee kunnen komen.

Geertje en Jorg beheren Emmaus tegen een zakgeldregeling. Wat overblijft van de verkoop gaat naar sociale projecten in Nederland en buitenland, die samen met de vrijwilligers worden gekozen.

Zaterdag 13 mei, 13.00-16.00u. Beeklaan 299 en 315 in Den Haag. Bekijk de facebookpagina voor meer info

 

16 april 2017 Petitie voor warmere winteropvang aangeboden aan Karsten Klein

Bijna 1100 mensen ondertekenden de petitie van Straatconsulaat voor een warme winterregeling voor daklozen. De petitie pleit voor een doorlopende winterregeling voor daklozen, in plaats van een temperatuur gebonden regeling, zoals nu het geval is. Wethouder zorg Karsten Klein nam de petitie 14 april in ontvangst.

De huidige Haagse “winterregeling” voorziet in nachtopvang voor daklozen zodra het 5 dagen aaneengesloten 0 graden Celsius of lager is,  of als er een weersverwachting is die hieraan niet voldoet maar die ook ontoelaatbare gezondheidsrisico’s met zich meebrengt. Bijvoorbeeld door een combinatie van harde wind, regen of sneeuw. Als deze situatie zich niet voordoet, gaat de winteropvanglocatie niet open. De opvang gaat ook niet open als men niet op tijd in de gaten heeft dat het koud wordt of dat de koude langer duurt dan in eerste instantie verwacht. Maar ook niet  als het regent en waait en de mensen buiten door en door nat en koud worden.

Ervaringsdeskundige Jhonatan van der Hoorn sprak 14 april in bij de de gemeenteraadsvergadering in Den Haag.  “Een doorlopende winterregeling is wat ons betreft humaner dan een temperatuur gebonden regeling. Sterker nog, de mensen hebben het hele jaar door recht op opvang! Ze hebben recht op een basis, zodat ze van daaruit hun leven weer op de rails kunnen krijgen, eventueel met hulp en ondersteuning,” aldus Jhonatan.
“Ik verbleef zelf verschillende periodes in de nachtopvang. In de winter zien dat mensen geweigerd worden en de nacht op straat moeten doorbrengen is voor mij onmenselijk en onbegrijpelijk. Om mensen, en zeker jongeren, in beeld te krijgen en te houden is het belangrijk dat iedereen altijd de mogelijkheid heeft om naar binnen te gaan. Wij hopen dat de gemeenteraad en de wethouder de handtekeningen serieus neemt en voor de komende winter zorg draagt voor een warme winterregeling!”

Bron: Straatconsullaat.nl

5 april 2017 Betere hulp voor economisch daklozen

Er moet betere hulp komen voor economisch daklozen in Den Haag. Dat vinden PVDA, GroenLinks en de Haagse Stadspartij. Zij stelden hier woensdag vragen over aan de gemeenteraad.

Lees hier meer

Zuiderpark wordt omgetoverd tot zomerse buurtcamping

Deze zomer wordt het Zuiderpark in Den Haag omgetoverd tot buurtcamping. Drie dagen lang kunnen Hagenaars hun tentje opzetten in het stadspark om hun buren beter te leren kennen. Stadsparken in heel Nederland worden omgebouwd tot buurtcamping. Dat gebeurt in het Zuiderpark van 7 tot en met 9 juli. Iedereen is welkom: ‘Van yuppen tot daklozen, van Drenten tot Surinamers, van muurbloempjes tot druktemakers en van zuigelingen tot senioren.’ Buurtbewoners leren elkaar het weekend op een ontspannen manier kennen.

De gemeente zoekt vrijwilligers die meehelpen met de organisatie van De Buurtcamping. Op 15 april start de kaartverkoop. De prijzen zijn nog niet bekend. Bron: AD.nl

Schrijvers van de straat

James Parker is hoofdredacteur van The Pilgrim, een literair tijdschrift in Boston dat wordt geschreven door daklozen. ‘Aan elk stuk hangt een schitterende, komeetachtige staart van biografisch materiaal’. Lees het interview via Blendle.

20 maart 2017 Amerikaanse armoedebestrijding rukt op in Nederland

Tientallen gemeenten in Nederland hebben interesse in een nieuwe methode voor armoedebestrijding: Mobility Mentoring. De gedachte achter deze in de VS succesvolle aanpak is dat de weg om blijvend uit armoede te komen, begint met het wegnemen van stress. Lees het artikel van NOS.nl.

23 februari 2017 Lijsttrekkers verklaren oorlog aan armoede

Straatnieuws2017_03_coverHoe gaat u de armoede in Nederland bestrijden? Twaalf lijsttrekkers houden een vurig betoog in Straatnieuws Den Haag/Rotterdam. Marianne Thieme (Partij voor de Dieren) en Ancilla van de Leest (Piratenpartij) willen allebei serieuze proeven met het onvoorwaardelijke basisinkomen.

“We maken ons ernstige zorgen over de groeiende kloof tussen arm en rijk”, zegt Ancilla van de Leest. En dat is ook wat Jesse Klaver (GroenLinks) verklaart. “Afgelopen jaren zijn de rijken veel rijker geworden terwijl anderen er nauwelijks op vooruit gingen.” Klaver wil bijvoorbeeld het eigen risico in de zorg afschaffen. En dat wil Emile Roemer (SP) ook. “En we verlagen de huren met 400 euro per jaar.” Lodewijk Asscher (PvdA) en Mark Rutte (VVD) zeggen in Straatnieuws dat zij willen zorgen voor meer banen. Rutte vult aan dat hij belastingverlaging wil voor iedereen die werkt. Alexander Pechthold wil ook belastingverlaging, “En ervoor zorgen dat het goedkoper wordt voor ondernemers om mensen in dienst te nemen.”

‘Leugenaars’

Nieuwkomer Jan Roos (VoorNederland) wil dat werknemers hun eerste 10.000 euro belastingvrij verdienen. Marianne Thieme gaat nog een stapje verder en wil dat werk helemaal niet meer wordt belast, alleen nog grondstoffen. Jan Dijkgraaf (Geenpeil) komt niet met eigen ideeën, hij laat dat over aan zijn leden. “Zij mogen stemmen over alle voorstellen van de Tweede Kamer.” Hij gaat de regering, met ‘leugenaars en beroepspolitici die zaken in achterkamertjes regelen en aan de leiband van Brussel lopen’, stevig controleren, zo zegt hij.

Lange Frans

Drie andere vragen die Straatnieuws de lijsttrekkers stelt, gaan over internationale conflicten, vluchtelingen en wat hun belangrijkste politieke punt vormt. De vragenlijst is een samenwerking van alle daklozenkranten van Nederland die een keurmerk hebben en is een initiatief van het Utrechtse Straatnieuws dat ook eerder de paus interviewde. De enige partijen die niet wilden meewerken, zijn de PVV en 50PLUS.

In hetzelfde nummer van Straatnieuws zegt rapper Lange Frans dat hij waarschijnlijk op de Piratenpartij gaat stemmen. “Vooral omdat zij zien dat hart- en vaatziekten een grotere killer zijn dan zogenaamd terrorisme.” Straatnieuws verloot kaarten voor de voorstelling die Lange Frans eenmalig geeft in Delft, in een unieke combinatie met Coen Vermeeren van de TU, schrijver en dokter ingenieur in Lucht- en Ruimtevaarttechniek.

 

19 januari 2017 Spullen gevraagd voor een onvergetelijke vrouwenverwendag

Het Straat Consulaat organiseert in samenwerking met de Haagsche Kopjes en Da Braccini, op 8 maart 2017 (Internationale vrouwendag), de 10e vrouwenverwendag voor dak- en thuisloze vrouwen. Hiervoor worden nog spullen gezocht. 

Dak- en thuisloze vrouwen kunnen zich 8 maart de hele dag lekker laten verwennen door tientallen vrijwilligers. Er zijn kappers, pedicuren, manicuren, Reiki-therapeuten, schoonheidsspecialisten, masseurs en er wordt een lunch voor hen verzorgd. Ook Pakkie Deftig is aanwezig voor nieuwe kleding.

Aan het eind van de dag krijgen zij én heel veel andere vrouwen in een kwetsbare positie in Den Haag een verwenpakket. Kun jij nog wat spullen missen uit je badkamer?

Nodig zijn onder meer:

– nagellakken
– nagellakremover
– vijlen
– shampoo, crèmespoeling
– gezichtsproducten, crème
– pakken watjes
– zeepjes
– make-up (mascara, lippenstift en oogpotlood, het liefst ongebruikt)
– tasjes, sjaaltjes, sieraden
– nieuwe tandenborstels, tandpasta
– maandverband

— en alles waarvan je nog meer denkt dat de vrouwen het goed kunnen gebruiken,

Naast het verzorgen van verwenpakketten wordt ook een tombola georganiseerd. Leuke prijsjes zijn dus van harte welkom. Houd er hierbij rekening mee dat het vrouwen zijn zonder eigen woning.

De dames die naar de pedicure zijn geweest, krijgen nieuwe sokken. Dus heb je sokken thuis die absoluut je kleur niet zijn (het liefst ongebruikt): de Vrouwenverwendag kan ze goed gebruiken.

Kleding kan gebracht worden naar Pakkie Deftig (Kesslerstichting, De la Reyweg 530, Den Haag). Zij zijn tijdens de verwendag aanwezig , om de vrouwen in mooie kleren te steken.

Overige spulletjes kunnen van maandag 8 t/m zaterdag 27 februari 2017 gebracht worden bij:

Straat Consulaat, Parkstraat 32 (slaapzakken en dekens zijn hier ook altijd welkom)
Haagsche Kopjes, Vondelstraat 14
Da Braccini, Regetesselaan 24A van do-zo tot 17.30 uur
Restaurant de Hagedis, Waldeck Pyrmontkade 116
Curves, Fharenheitstraat 630

Wil je zelf ook een inzamelingspunt starten? Neem dan contact op met Joy Falkena: 06-51550091