De Pauluskerk Rotterdam doet samen met vele andere organisaties een dringende oproep: “De Tweede Kamer stemt op 3 juli over een wet die het strafbaar maakt om hulp te bieden aan ongedocumenteerden. Dat betekent: geen zorg meer, geen onderdak, geen eten – geen hulp bieden. Onze organisaties helpen dagelijks honderden mensen in nood. Dit werk is geen misdaad.”
Medemenselijkheid is nooit strafbaar. Teken mee voor medemenselijkheid: Onderteken hier de brandbrief naar de Kamerleden.
Eind mei kwam het onverwachte bericht dat de stichting Dr. Schroeder van der Kolk Bedrijven failliet was verklaard. Daardoor moesten alle kringloopwinkels de deuren sluiten. Gelukkig is er nu positief nieuws: dankzij verschillende inspanningen komt er een doorstart aan!
De Sto Group neemt Schroeder én alle bijbehorende projecten over. Deze organisatie zet zich in voor werkgelegenheid, talentontwikkeling en maatschappelijke betrokkenheid in Den Haag. “Wij staan achter de mensen van Schroeder,” aldus een woordvoerder van Sto Group.
In Zwijndrecht mogen zo’n tien booteigenaren hun schip niet langer als woning gebruiken. De gemeente heeft aangekondigd dat er vanaf augustus forse boetes dreigen — oplopend tot duizenden euro’s — als er nog op de boten wordt overnacht. Voor de bewoners, die aangeven geen alternatief te hebben, is dit een zware klap.
In Engeland en Wales komt er een einde aan een tweehonderd jaar oude wet die het slapen op straat verbood. Belangenorganisaties reageren verheugd en hopen dat de aandacht nu verschuift naar het bieden van hulp aan daklozen.
Al twee eeuwen lang was het verboden voor daklozen om op straat te overnachten, maar daar komt volgend jaar verandering in. De regering wil de oude wet op landloperij schrappen. Vicepremier Angela Rayner noemt de wet “wreed en achterhaald”. Het besluit om deze af te schaffen wordt gezien als een stap richting het herstellen van het vertrouwen tussen overheid, politie en daklozen.
De gemeente Leiden heeft besloten het verbod op bedelen en buiten slapen op te heffen. Meer gemeenteraden roepen op geen boetes meer te geven aan dakloze mensen.
Michel Krens is een opvallende verschijning in de straten van Rotterdam. De geboren Hagenees leeft al een half jaar op straat, maar heeft dankzij zijn karate-moves een zekere bekendheid verworven. “Ik heb gehoord dat ik beroemd ben geworden. Dordrecht, Utrecht, Rotterdam en natuurlijk mijn geboortestad Den Haag, ze kennen mij overal,” vertelt hij aan Rijnmond.nl.
Zijn huidige situatie staat in schril contrast met zijn vroegere dromen. “Ik wilde vroeger vechtsporter worden, boksen of judo. Daarnaast wilde ik ook stratenmaker worden. Dat ben ik ook nog even geweest. Ik vond dat echt een mannelijk beroep,” aldus Michel.
Helaas liep het leven anders dan gepland. Door diverse tegenslagen en ongelukken belandde hij op straat. Aanvankelijk verbleef hij nog in de nachtopvang bij Zuidplein, maar problemen met andere bewoners dreven hem naar buiten. “Sinds een half jaar leef ik dus op straat.”
De gemeente Leiden gaat stoppen met het beboeten van daklozen voor het verblijven op straat. Na felle kritiek van lokale politieke partijen en met het oog op de nieuwste CJIB-cijfers erkent het stadsbestuur dat boetes de situatie van daklozen alleen maar verslechteren.
Uit recente analyses van het Centraal Justitieel Incasso Bureau (CJIB) bleek dat in Leiden afgelopen jaar minstens 45 dakloze personen zijn beboet. Experts vermoeden dat het werkelijke aantal nog aanzienlijk hoger ligt. In 2023 en 2024 werden volgens het stadsbestuur 36 boetes voor bedelen en 77 voor slapen op straat uitgeschreven.
“De focus moet liggen op preventie, opvang en structurele oplossingen,” stelden negen van de elf fracties in de Leidse gemeenteraad in een gezamenlijke verklaring. Zij noemen het beboeten van daklozen niet alleen ineffectief, maar vooral onmenselijk.
Volgens vakbond CNV en het Leger des Heils zijn naar schatting 10.000 arbeidsmigranten dakloos, zo’n 60 procent van alle mensen die op straat leven. Ze leven onder erbarmelijke omstandigheden en sterven soms op straat. Dit komt doordat veel arbeidsmigranten afhankelijk zijn van hun werkgever voor huisvesting en dakloos raken als ze hun baan verliezen. Leger des Heils en CNV komen daarom met een nieuw voorstel om dakloosheid onder deze groep tegen te gaan.
In het plan worden dakloze arbeidsmigranten binnen drie weken geholpen aan werk en onderdak, of krijgen begeleiding bij terugkeer naar hun land. Dit moet gebeuren via een samenwerking tussen opvangcentra, Regionale Werkcentra en gemeenten.
Het plan is geïnspireerd op de opvangpilots die lopen in zes steden. Een van die steden is Eindhoven, waar sinds 2023 de gemeente samen met het Leger des Heils tijdelijk opvang biedt aan arbeidsmigranten. De pilot heeft daar meer dan 250 mensen geholpen, zeggen het CNV en Leger des Heils. 60 procent heeft een nieuwe baan gekregen en nieuwe huisvesting, 20 procent koos voor terugkeer naar het land van herkomst.
Tijdens een actualiteitendebat in Rotterdam werd gesproken over mogelijke oplossingen voor daklozen. PvdA, ChristenUnie en GroenLinks pleiten voor het permanent openstellen van de winteropvang en willen volkstuineigenaren de mogelijkheid geven om daklozen in de winter op te vangen. Wethouder Ronald Buijt ziet echter weinig in deze plannen.
In 2030 heeft iedereen in Nederland een thuis. Die ambitie staat in het ‘Nationaal Actieplan Dakloosheid’ uit 2022. De gemeenten hebben zich verbonden aan deze doelstelling van de Rijksoverheid. De Vereniging Nederlandse Gemeenten (VNG) en het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport (VWS) hebben daarom aan het CBS gevraagd het aantal dakloze mensen per regio in kaart te brengen. Het resultaat hiervan is de Monitor Dakloosheid met data over 2022 en 2023 voor het onderdeel maatschappelijke opvang.Het is voor het eerst is deze maand een monitor verschenen met het aantal dakloze mensen per regio dat geregistreerd staat bij een maatschappelijke opvanglocatie.
Lees de publicatie Geregistreerde dakloze personen in noodopvang en tijdelijke opvang per regio.