15 oktober 2024 “Als je bij daklozen geen thuislozen telt ben je nog nergens”

Tim ’s Jongers pleit er al langer voor: mensen die in een tent, auto of stacaravan wonen, moeten ook worden meegeteld als dakloos. Deze week publiceerden Hogeschool Utrecht en Kansfonds de resultaten van een telling in 55 gemeenten. Hieruit blijkt dat 6063 mensen dak- of thuisloos zijn. Een op de drie daklozen is vrouw en een op de vijf is kind. Het kennen van deze cijfers is essentieel om deze kwetsbare groep de juiste hulp te bieden, want daar schort het nu vaak aan.

Luister het interview van NPO Radio 1.

19 september 2024 Maarten Brakema overleden

Maarten Brakema (55) was meer dan vijf jaar lang bestuurslid van Straatnieuws en een zeer gewaardeerde sparringpartner van de redactie. Hij overleed kort voor het ter perse gaan van het nieuwe nummer aan de gevolgen van alvleesklierkanker.

We wensen al zijn naasten heel veel sterkte toe.

Hoofdredacteur Theo Paijmans: “Hij was een fijn en enorm kundige persoon, je kon op redactioneel vlak ook enorm goed met hem schakelen. Hij was een verrijking voor de organisatie. Zijn expertise, inzet en warme persoonlijkheid zullen zeker gemist worden. Dat is nu al het geval, niet alleen bij bestuur en redactie, ook bij oud-medewerkers van Straatnieuws Den Haag.”

Bestuurslid Marieke Bolle: “Hij was een journalist in hart en nieren, en, en dat is niet iedere journalist gegeven, een betrouwbaar bestuurder, in dit geval van Straatnieuws. Bovenal was Maarten mijn maatje met wie ik over ieder idee, plan, loopbaanswitch, of gewoon voor de gezelligheid over de laatste rel of roddel altijd een tussen ons tweeën spreekwoordelijk geworden dubbele espresso ging drinken.
Dat leidde steevast tot veel plezier en eenstemmigheid en vaak tot een heldere marsroute. In al die rollen mis ik Maarten nu al.”

6 september 2024 Protestantse Kerk: “Met afschaffen van bed-bad-broodregeling zakken we als samenleving door een morele ondergrens”

De Protestantse Kerk in Nederland uit stevige kritiek op het afschaffen van de bed-bad-broodregeling door asielminister Marjolein Faber. Deze regeling zorgt er nu nog voor dat ook afgewezen asielzoekers toegang hebben tot basisvoorzieningen zoals onderdak, voedsel, en kleding. Volgens de kerk is het afschaffen van deze regeling een stap achteruit in het beschermen van de meest kwetsbare mensen in de samenleving.

René de Reuver, scriba van de generale synode van de Protestantse Kerk, spreekt zijn zorgen uit over de morele gevolgen van deze maatregel. Hij vindt dat de overheid, die er zou moeten zijn om de zwakken te beschermen, nu juist deze kwetsbare groep laat vallen. Volgens hem zorgt het afschaffen van deze minimale hulp ervoor dat de menselijkheid in de samenleving wordt aangetast.

Jurjen de Groot, directeur van Kerk in Actie, benadrukt dat de kerk altijd zal blijven helpen, ongeacht de beslissingen van de overheid. Hij ziet dat de rol van de kerk steeds groter wordt, omdat de overheid zich steeds meer terugtrekt. De Groot gelooft dat nabijheid en persoonlijke aandacht meer impact hebben dan grote beleidsveranderingen. De kerk blijft zich inzetten om mensen te zien als individuen die zorg en aandacht verdienen, vooral in tijden van nood.

Bron: Protestante Kerk in Nederland

31 augustus 2024 Volop donaties voor hotel met gratis kamers voor daklozen

Ondernemer Bob Richters koestert een bijzondere droom: een sociaal hotel in Rotterdam waar daklozen gratis kunnen overnachten. Die droom komt nu snel dichterbij, want er zijn al 4.000 particuliere donaties binnengekomen en ook grote fondsen hebben interesse getoond.

Het hotel wil een solidariteitsprincipe hanteren: gasten die het zich kunnen veroorloven, betalen iets meer voor hun verblijf, zodat anderen gratis kunnen overnachten. Het hotel zal vijftien kamers reserveren voor mensen die tijdelijk in een moeilijke situatie verkeren, zoals na een scheiding of het verlies van hun huis. Bob wil voorkomen dat deze mensen afglijden naar zwaardere problemen.

Het is niet de eerste keer dat Bob zich inzet voor mensen die hulp nodig hebben. Met Hotspot Hutspot zorgt hij ervoor dat ook mensen met minder geld een maaltijd kunnen nuttigen.

Donaties voor het hotel zijn nog van harte welkom via whydonate.com/nl/fundraising/hotspothutspothotel

Gemeente Alphen aan den Rijn knapt villa op voor daklozen

De gemeente Alphen aan den Rijn gaat daklozen huisvesten in een villa. De gemeente huurt de woning van de eigenaar en investeert daarnaast in renovaties. Dat meldt Omroep West.

Vanwege de woningmarktcrisis ontstaat er volgens de gemeente een problematische situatie waarin spoedzoekers, zoals daklozen, voorrang krijgen boven andere woningzoekenden. Om te voorkomen dat spoedzoekers al het beschikbare woningaanbod in beslag nemen, heeft de gemeente besloten de villa te huren.

Met deze aanpak wil de gemeente daklozen ondersteunen. ‘Tijdens de pilot krijgen deze groepen tijdelijk een plek om tot rust te komen en aan hun zorg- en ondersteuningsbehoeften te werken’, aldus de gemeente. Daarnaast zullen de bewoners direct deelnemen aan het gezinsleven in de villa, zodat ze een gezond dag- en nachtritme kunnen ontwikkelen. Het uiteindelijke doel is om te voorkomen dat deze mensen terugvallen.

Bron: Omroep West

4 augustus 2024 Ontmoet je buren bij Wereld Keuken in Laak (Den Haag)

Bij de Wereld Keuken in de Haagse wijk Laak ontmoeten buurtbewoners elkaar terwijl je genieten van heerlijk eten voor een klein bedrag. Iedere maand organiseert Wijkcentrum Cromvlietplein een evenement waarbij telkens een ander land centraal staat.

Lees het artikel van Den Haag FM

12 juli 2024 Den Haag gaat daklozen en asielzoekers opvangen in oud ziekenhuis

De gemeente Den Haag gaat de komende jaren asielzoekers, statushouders en daklozen onderbrengen in een voormalig pand van het HagaZiekenhuis. Na een verhitte discussie stemde de gemeenteraad gisteravond in met de financiering van dit plan, waarvoor 26,5 miljoen euro is uitgetrokken, aldus Omroep West. Buurtbewoners uitten de afgelopen maanden veel protest, uit angst voor overlast door de nieuwe bewoners.

Vanaf juli volgend jaar wil Den Haag in totaal 740 mensen huisvesten in het gebouw. Dit omvat 440 asielzoekers, 105 starters of studenten, en kleinere aantallen dakloze gezinnen en statushouders (personen die succesvol de asielprocedure hebben doorlopen). Deze opvang is gepland voor maximaal zeven jaar, waarna de gemeente het gebouw wil ombouwen tot een appartementencomplex. Eind vorig jaar kocht de gemeente twee leegstaande locaties van het HagaZiekenhuis met het doel er woningen van te maken.

Bron: NOS.nl

13 juni 2024 SCP: Omslag bij gemeenten nodig om deel inwoners écht te bereiken

Gemeenten weten mensen die zorg en ondersteuning nodig hebben vanuit het sociaal domein niet altijd goed te bereiken. Daardoor kan een groep kwetsbare mensen erger in de problemen komen dan nodig is. Het Sociaal en Cultureel Planbureau (SCP) onderzocht wat de oorzaak is en wat gemeenten en dienstverleners kunnen doen om dit te verbeteren. Uit dit onderzoek, dat vandaag verschijnt, blijkt dat er een perspectiefwisseling nodig is in het denken en de werkwijze van veel gemeenten: van niet-gebruik van voorzieningen naar bereik van mensen die ondersteuning het meest nodig hebben.

Het nieuwe onderzoek ‘Zien, luisteren en helpen’ is een vervolg op het SCP-onderzoek ‘Gezien, gehoord en geholpen willen worden’ met ervaringsverhalen van mensen die door hun gemeente niet (voldoende) werden bereikt. Dit zijn vaak kwetsbare mensen met complexe problemen, zoals een combinatie van schulden, gezondheidsproblemen en sociaal isolement. Waar het SCP zich in het eerste onderzoek richtte op de leefwereld van mensen, gaat dit vervolgonderzoek over de systeemwereld: hoe komt het dat gemeenten mensen niet bereiken en wat is daar aan te doen?

Lees hier het onderzoek

27 mei 2024 Leren van gemeenten hoe knelpunten dak- en thuisloosheid aan te pakken

Welke knelpunten ervaren (jonge) mensen die dak- en thuisloos zijn om de basis weer op orde te krijgen? En wat is nodig in de praktijk om hen passende ondersteuning te bieden. Movisie, Jongerenpanel de 3e Kamer en mensen met ervaringskennis vanuit belangenbehartiging 27+ onderzochten in acht gemeenten hoe het er in de huidige praktijk voorstaat en delen goede voorbeelden in een rapport en een factsheet.

Professionals moeten kunnen doen wat nodig is om snel hulp te bieden. Dat is de kern van actielijn 4 van het Nationaal Actieplan Dakloosheid: Eerst een Thuis (2023-2030). Regie, snelheid en menselijke maat, daar draait het om. Maar hoe krijgen gemeenten dat voor elkaar? In de gemeenten Groningen, Vlissingen, Leiden, Enschede, Den Haag, Zwolle, Rotterdam en Haarlem interviewden vertegenwoordigers van VWS, Movisie, Jongerenpanel de 3e Kamer en belangenbehartiging 27+ in elke gemeente professionals, beleidsmedewerkers en mensen met ervaringskennis.

 Op de website van Movisie worden een aantal van hun inzichten en adviezen gedeeld.

15 mei 2024 Inschrijving gestart voor prestigieuze Hein Roethof Preventieprijs

Wint een project uit Den Haag of Rotterdam straks 20.000 euro om het project uit te bouwen?

De prestigieuze Hein Roethof Preventieprijs komt er weer aan. Organisaties en samenwerkingsverbanden worden aangemoedigd om hun baanbrekende inspanningen op het gebied van criminaliteitspreventie en sociale veiligheid te delen. Het beste initiatief wordt 28 oktober beloond met de prijs en een bedrag van 20.000 euro.

De prijs is vernoemd naar politicus Hein Roethof. Hij maakte in de tweede helft van de jaren tachtig naam met de preventie van criminaliteit. De commissie-Roethof kwam vooral in het nieuws door het beleidsplan Samenleving en Criminaliteit uit 1985, een krachtig pleidooi voor criminaliteitspreventie. In 1987 riep het ministerie van Justitie en Veiligheid daarom de Hein Roethof Preventieprijs in het leven. De organisatie van de Hein Roethof Preventieprijs is in handen van het Centrum voor Criminaliteitspreventie en Veiligheid (het CCV), die vanaf dit jaar de prijs elk jaar uitreikt.

Inschrijven kan tot 1 augustus 2024
Houd jij je in de regio Den Haag of Rotterdam bezig met een project op het gebied van criminaliteitspreventie of sociale veiligheid? Dan kun je deze aanmelden tot 1 augustus 2024.

De prijs staat open voor een breed scala aan initiatieven uit heel Nederland. Iedereen kan deelnemen: buurtwerkers, jongerenwerkers, bewonersverenigingen, wijkraden, politie, bedrijven, verenigingen, onderwijsinstellingen, woningcorporaties, gemeenten en Openbaar Ministerie. Wel zijn er een aantal criteria waar het project aan moet voldoen.

Een jury van specialisten uit verschillende hoeken van het veiligheidsdomein, beoordeelt de inzendingen langs acht criteria, die op de website hetccv.nl/heinroethofpreventieprijs staan vermeld. Via dezelfde website vind je ook het inschrijfformulier voor aanmeldingen.

Uitreiking
Op 28 oktober ontvangt de winnaar van de Hein Roethof Preventieprijs 2024 niet alleen erkenning en landelijke media-aandacht, maar ook 20.000 euro om het project verder uit te bouwen en een kunstwerk van Jan Ketelaar. De uitreiking vindt plaats op een feestelijke bijeenkomst in Utrecht.