17 december 2024 CBS brengt het aantal dakloze mensen in de opvang per regio in beeld

In 2030 heeft iedereen in Nederland een thuis. Die ambitie staat in het ‘Nationaal Actieplan Dakloosheid’ uit 2022. De gemeenten hebben zich verbonden aan deze doelstelling van de Rijksoverheid. De Vereniging Nederlandse Gemeenten (VNG) en het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport (VWS) hebben daarom aan het CBS gevraagd het aantal dakloze mensen per regio in kaart te brengen. Het resultaat hiervan is de Monitor Dakloosheid met data over 2022 en 2023 voor het onderdeel maatschappelijke opvang.Het is voor het eerst is deze maand een monitor verschenen met het aantal dakloze mensen per regio dat geregistreerd staat bij een maatschappelijke opvanglocatie.

Lees de publicatie Geregistreerde dakloze personen in noodopvang en tijdelijke opvang per regio.

Scholieren zamelen schoenen in voor daklozen

‘Schoenen zijn voor iedereen belangrijk,’ benadrukt Sofia, een leerling van het Haags Montessori Lyceum. Samen met klasgenoten Valérie en Rosanne organiseert ze een inzamelingsactie voor daklozen. Woensdag ging hun actie van start in samenwerking met ReShare, de tweedehandswinkel van het Leger des Heils. Na het maken van een plan van aanpak zijn ze nu volop bezig met de uitvoering.

De drie scholieren doen mee aan een maatschappelijke stage, waarbij ze zich inzetten voor een goed doel. Uit alle mogelijkheden kozen ze dit initiatief, omdat het hen het meest aansprak. ‘Voor daklozen zijn schoenen essentieel,’ legt Rosanne uit. ‘Het is vaak een van de weinige bezittingen die ze hebben.’

Lees het hele artikel op Omroepwest.nl

16 december 2024 Een zwaluw in de kamer

In onze nieuwe Straatnieuws is een fout geslopen in de tekst. In het interview met Eveline van de Putte staat dat ze zich heeft laten inspireren door de verhalen van Magda, Lucas en Ies voor haar boek De zwaluw in de kamer, maar in de praktijk heeft Eveline zich laten inspireren door honderden verhalen van lhbtiq’s.

De verhalen van Magda, Ies en Lucas zijn ieder voor zich illustraties van de lange weg die deze mensen hebben afgelegd om zichzelf te kunnen zijn. Met het boek Een Zwaluw in de kamer , queerverhalen die je omarmen, wil de auteur door middel van 20 fictieve verhalen, bij dragen aan verbinding, een veilige omgeving voor lhbtiq+ personen en aan representatie van queerpersonen in jeugdliteratuur, zodat ook jongeren queer personen weten dat ze niet alleen zijn! Het boek is een laagdrempelig instrument voor bijvoorbeeld, ouders, docenten, socialworkers en hulpverleners om seksuele- en genderdivesiteit bespreekbaar te maken.

www.eenzwaluwindekamer.nl

(De verhalen in het boek zijn fictief, maar wel altijd deels gebaseerd op echte verhalen.)

 

11 december 2024 Zuid-Hollandse politiek wil bed-bad-broodregeling in stand houden

De Provinciale Staten van Zuid-Holland hebben nipt (26-23) gepleit voor een vervolg van de bed-bad-broodregeling, officieel de Landelijke Vreemdelingen Voorziening (LVV). Het college wordt gevraagd te inventariseren welke gemeenten deze opvang voor uitgeprocedeerde asielzoekers willen overnemen van Rotterdam, dat op 1 januari 2025 stopt vanwege het wegvallen van Rijksbijdragen.

Een motie van de Partij voor de Dieren, gesteund door onder andere GroenLinks-PvdA, CDA en D66, vraagt tevens om lobby bij het Rijk om de financiering te behouden. Den Haag onderzoekt al of het regionaal de regeling kan overnemen. Gedeputeerde Frederik Zevenbergen (VVD) benadrukt dat het probleem blijft bestaan zonder goede oplossingen en zet in op overleg via provinciale samenwerkingen.

GroenLinks-PvdA Statenlid Tijmen Lamers bekritiseert Rotterdam voor het stoppen van de opvang. “De meest kwetsbare mensen dreigen op straat te belanden in de winterkou. We moeten dit voorkomen.”

Andere steden zoals Amsterdam, Utrecht, Eindhoven en Groningen hebben aangegeven door te gaan met de LVV, maar zullen deze vanaf 2025 zelf moeten financieren, na het stopzetten van de Rijksbijdrage van 25 miljoen euro door minister Marjolein Faber.

Bron: ANP

23 november 2024 Winteropvang voor daklozen in grote steden populair tijdens kou

Honderden dak- en thuislozen maakten in de nacht van dinsdag op woensdag gebruik van de winterkoudeopvang in de grote steden Amsterdam, Rotterdam, Den Haag en Utrecht. Deze extra opvang wordt geopend wanneer de gevoelstemperatuur onder het vriespunt zakt.

In Amsterdam vonden 224 mensen onderdak in de opvanglocatie aan de Transformatorweg, zo meldt een woordvoerder aan persbureau ANP. De locatie biedt ruimte aan driehonderd personen, met mogelijkheden om dit verder uit te breiden. Enkele daklozen werden door de politie en handhavers naar de opvang gebracht. Daarnaast reed Stichting Veldwerk door de stad om mensen op te pikken en naar de opvang te brengen.

In Rotterdam werden 48 mensen opgevangen in een sporthal. Volgende week opent daar de vaste opvanglocatie aan de Volkelstraat, waar plek is voor 120 personen. Volgens een woordvoerder maken vooral Oost-Europese migranten gebruik van de winterkoudeopvang, omdat zij vaak geen recht hebben op reguliere opvang.

In Den Haag overnachtten 70 mensen in de opvang aan de Haarstede, waar maximaal honderd personen terechtkunnen. Omdat deze locatie buiten het stadscentrum ligt, pendelt een bus tussen Den Haag Centraal en de opvang. In Utrecht maakten in de eerste nacht 92 mensen gebruik van de winterkoudeopvang.

De steden verwachten de komende nachten veel gebruik van de opvang, maar denken voldoende capaciteit te hebben.

Bron: NU.nl

13 november 2024 Honderden arbeidsmigranten in Den Haag mogelijk op straat gezet

Ruim tweehonderd arbeidsmigranten dreigen binnenkort zonder onderdak te komen in Den Haag. Uitzendbureau Jobcenter Haaglanden moet van de gemeente het wooncomplex op de Uithof verlaten, maar stelt dat het door de wooncrisis niet in staat is om vervangende huisvesting te regelen. De gemeente reageert fel: “Het is onverantwoord dat Jobcenter geen voorbereidingen heeft getroffen,” aldus wethouder Martijn Balster.

Twee jaar geleden kreeg Jobcenter al het verzoek om alternatieve huisvesting te organiseren. Desondanks bleef actie uit, en nu heeft de gemeente opnieuw opdracht gegeven tot ontruiming van de locatie aan de Jaap Edenweg. Volgens Jobcenter zijn er ook Oekraïense vluchtelingen onder de bewoners, maar de wethouder benadrukt dat het hier gaat om arbeidsmigranten die zelf verantwoordelijk zijn voor hun huisvesting.

De situatie brengt honderden mensen in onzekerheid. Ondanks intensieve inspanningen heeft Jobcenter tot nu toe maar voor een kleine groep onderdak kunnen regelen, terwijl de rest nog zonder woning zit. De directeur van Jobcenter, Mümin Gezici, verklaart dat ze dag en nacht werken om oplossingen te vinden, maar dat de mogelijkheden in de huidige woningmarkt beperkt zijn.

De gemeente vindt echter dat het probleem bij Jobcenter zelf ligt en dat zij hun verantwoordelijkheid moeten nemen.

Lees het artikel van Omroep West.

Wessel Penning: ‘Beste mensen, vecht mee voor Benjamin’

Benjamin (37) lag op straat in Rotterdam, toen een man hem uit het niets belaagde met een stoeptegel. Hij ligt zwaargewond in het ziekenhuis. Inmiddels is een inzamelingsactie voor hem gestart via GoFundMe.

Columnist Wessel Penning vraagt in zijn column in BN de Stem aandacht voor de crowdfundingactie en Rotterdamse daklozen.

Bed-bad-broodopvang Rotterdam sluit definitief: wat betekent dat voor 45 daklozen die er nu verblijven?

Vanaf 1 januari 2025 sluit de bed-bad-broodopvang in Rotterdam definitief voor 45 ongedocumenteerde daklozen, na het besluit van minister Faber om de financiering van landelijke opvangvoorzieningen (LVV) te beëindigen. In tegenstelling tot steden als Amsterdam en Utrecht, neemt Rotterdam de kosten niet zelf over.

Van de betrokkenen hebben vijftien al vertrekplannen, en nog vijf zullen mogelijk via terugkeerregelingen vertrekken. Tien personen met ernstige gezondheids- en verslavingsproblemen krijgen maatwerkondersteuning om inhumane situaties te voorkomen. Voor de resterende zeventien, die mogelijk op straat belanden, wordt ondersteuning geboden voor opvang elders.

Open Rotterdam schreef er een artikel over. Lees meer op Openrotterdam.nl

15 oktober 2024 “Als je bij daklozen geen thuislozen telt ben je nog nergens”

Tim ’s Jongers pleit er al langer voor: mensen die in een tent, auto of stacaravan wonen, moeten ook worden meegeteld als dakloos. Deze week publiceerden Hogeschool Utrecht en Kansfonds de resultaten van een telling in 55 gemeenten. Hieruit blijkt dat 6063 mensen dak- of thuisloos zijn. Een op de drie daklozen is vrouw en een op de vijf is kind. Het kennen van deze cijfers is essentieel om deze kwetsbare groep de juiste hulp te bieden, want daar schort het nu vaak aan.

Luister het interview van NPO Radio 1.

19 september 2024 Maarten Brakema overleden

Maarten Brakema (55) was meer dan vijf jaar lang bestuurslid van Straatnieuws en een zeer gewaardeerde sparringpartner van de redactie. Hij overleed kort voor het ter perse gaan van het nieuwe nummer aan de gevolgen van alvleesklierkanker.

We wensen al zijn naasten heel veel sterkte toe.

Hoofdredacteur Theo Paijmans: “Hij was een fijn en enorm kundige persoon, je kon op redactioneel vlak ook enorm goed met hem schakelen. Hij was een verrijking voor de organisatie. Zijn expertise, inzet en warme persoonlijkheid zullen zeker gemist worden. Dat is nu al het geval, niet alleen bij bestuur en redactie, ook bij oud-medewerkers van Straatnieuws Den Haag.”

Bestuurslid Marieke Bolle: “Hij was een journalist in hart en nieren, en, en dat is niet iedere journalist gegeven, een betrouwbaar bestuurder, in dit geval van Straatnieuws. Bovenal was Maarten mijn maatje met wie ik over ieder idee, plan, loopbaanswitch, of gewoon voor de gezelligheid over de laatste rel of roddel altijd een tussen ons tweeën spreekwoordelijk geworden dubbele espresso ging drinken.
Dat leidde steevast tot veel plezier en eenstemmigheid en vaak tot een heldere marsroute. In al die rollen mis ik Maarten nu al.”