Winteropvang staat klaar

Haagse daklozen kunnen de komende vijf jaar terecht in de winteropvang aan de Zilverstraat 40 in Den Haag Zuid-West. Dat werd eerder al besloten, maar is nu officieel vastgelegd.

 

In het pand van reïntegratiebedrijf Schroeder van der Kolk aan de Zilverstraat is plaats voor maximaal 125 mensen per nacht. De winteropvang is beschikbaar van 1 november tot en met 31 maart, maar gaat pas open wanneer het vanwege de kou te gevaarlijk is om buiten te slapen. Afgelopen winter was de opvang in totaal zeventien nachten geopend. Daklozen krijgen er ook een maaltijd en ontbijt en ze kunnen zich er douchen en hun kleding wassen.

De winteropvang is een samenwerking tussen de gemeente Den Haag, Schroeder van der Kolk en het Leger des Heils. Schroeder stelt het pand beschikbaar en zorgt voor de catering en beveiliging, de begeleiding is in handen van professionele hulpverleners van het Leger des Heils. De 125 slaapplaatsen in de winteropvang komen bovenop de 110 plekken in de reguliere opvang van het Leger des Heils en de Kessler Stichting. Mensen die daar al verblijven kunnen bij winterse omstandigheden ook op die locaties gratis terecht.

Wethouder Rabin Baldewsingh (PvdA, Volksgezondheid): “De afgelopen twee winters hebben we steeds tijdelijke voorzieningen moeten treffen om te voorkomen dat mensen noodgedwongen in de kou buiten moesten slapen. Ik ben blij dat we de winteropvang voor deze kwetsbare mensen nu voor de komende jaren structureel hebben geregeld. Bovendien kunnen we dankzij de keuze voor deze locatie mensen van Schroeder inzetten bij de beveiliging en de catering. Andersom kunnen daklozen zo kennismaken met de leerwerkactiviteiten van Schroeder. Misschien kan een deel van hen instromen in een leerwerktraject.”