Straatkrant gaat digitaal

Het International Network of Street Papers (INSP) is met een bijzonder proefproject begonnen: een digitale straatkrant. The Big Issue in the North is in Manchester sinds kort niet alleen op papier te koop, maar ook als download te lezen.

 

Straatkrantverkopers in Manchester kunnen hun klanten nu twee opties bieden: de papieren versie of een digitale. De klant die kiest voor de digitale versie, krijgt een kaart met een QR-code. Als je die scant of invoert, kun je de digitale versie voor smartphone, tablet of computer downloaden. De manier waarop nieuws tot ons  komt, verschuift de laatste jaren snel van papier naar digitaal. Caroline Price, directeur van The Big Issue in the North, wil bij blijven: “We willen een grote groep lezers blijven aanspreken, dus ook de mensen die ervoor kiezen kranten en magazines in digitale vorm te lezen. Ons magazine bestaat sinds 1992 en kan met deze digitale editie een succes blijven. Manchester is een goede plek om ’s werelds eerste digitale straatkrant uit te proberen. Het is een technologisch vooruitstrevende stad met een levendige, jonge gemeenschap die dit initiatief vast zal steunen. We willen het traditionele papieren magazine niet opgeven, maar wel meegaan met de tijd en mensen laten de keus geven hoe ze het magazine lezen.”

De vorm verandert misschien, maar de inhoud blijft voorop staan. Directeur Lisa Maclean van het International Network of Street Papers (INSP): “Verkopers van straatkranten verkopen nieuws en informatie. Straatkranten, gedrukt of digitaal, veranderen de perceptie die het publiek heeft van armoede en maatschappelijke onrechtvaardigheid. Met meer dan 6 miljoen lezers wereldwijd geven ze een krachtig platform aan degenen wiens stem nooit gehoord wordt.”

De prijs voor beide versies is gelijk, afgezien van de vorm is het immers hetzelfde product. Maar de lagere productiekosten zijn voor de straatkranten natuurlijk mooi meegenomen. Gelukkig blijft het cruciale contact van de verkoper met zijn klant.”

www.street-papers.org/INSP.