Cheque voor Straatnieuws

Straatnieuws heeft van wethouder Rabin Baldewsingh (PvdA, gezondheidszorg) tienduizend euro gekregen voor journalistieke projecten. Hij gaf dit cadeau tijdens een brainstorm die werd gehouden ter ere van het achttienjarig bestaan van Straatnieuws.

“Wie jarig is, geeft een feestje en krijgt een cadeautje”, zei de wethouder. Hij vindt het belangrijk dat er in Den Haag een krant als Straatnieuws is waarin ook aandacht is voor de rafelrand van de stad. “Er is in de afgelopen achttien jaar ook veel veranderd en verbeterd in de opvang voor dak- en thuislozen. Het gaat niet alleen om een dak boven je hoofd, maar ook om het opbouwen van een eigen leven en een plekje in de maatschappij”, aldus de wethouder.

Straatnieuws werd achttien jaar geleden opgericht om dak- en thuislozen een bescheiden inkomen en een nuttige dagbesteding te geven. Het idee van een straatkrant was komen overwaaien uit Engeland waar twee jaar eerder The Big Issue was begonnen. Ook in andere Nederlandse steden kwamen straatkranten. Ze waren een groot succes in de tweede helft van de jaren negentig van de vorige eeuw. Er zijn nu nog vijf erkende straatkranten over in Nederland: in Amsterdam, Utrecht, Haarlem, Den Haag/Rotterdam en Groningen. De oplage van de meeste kranten is gestaag gedaald, net zoals dat bij de reguliere kranten is gebeurd.

De straatkrantverkoper is niet meer weg te denken uit het straatbeeld. Maar het mag allemaal wel wat meer vernieuwend en dynamischer. Hoe dat zou kunnen, daarover ging de brainstorm afgelopen dinsdag 12 november in Theater de Vaillant. Er waren ruim dertig mensen aanwezig die Straatnieuws een warm hart toedragen en mee wilden denken. Er werd onder meer bedacht om een aantal verkopers met bakfietsen langs evenementen te laten fietsen om daar de krant te verkopen. Ook werd aan een kiosk op het Centraal Station en in het Atrium gedacht. En de straatkrantverkopers zouden ook koffie en thee kunnen gaan verkopen.

Met de beste ideeën gaat Straatnieuws aan de slag het komende jaar. Lezers met goede ideeën om het concept van Straatnieuws te vernieuwen, kunnen deze mailen aan: redactie@haagsstraatnieuws.nl.