Stichting Bulgaria vormt probleem

Verkopers van de Keurmerk Straatkranten hebben last van de verkopers van Straatjournaal van Stichting Bulgaria. De stichting wil geen afspraken maken over verspreidingsgebied en standplaatsen. Ook is onduidelijk of Stichting Bulgaria een goed doel is net zoals de andere straatkranten.

Wie een straatkrant koopt, steunt daarmee een dakloze. Dat is het principe van de straatkranten in Den Haag, Rotterdam, Utrecht, Amsterdam, Haarlem en Groningen. Deze kranten hebben een keurmerk en een ANBI status, ze zijn een officieel goed doel. De keurmerk straatkranten zijn bovendien aangesloten bij het INSP (International Network of Street Papers) en worden gemaakt door professionele journalisten. De inhoud deugt dus ook. Onderling hebben de keurmerk straatkranten afspraken gemaakt over verspreidingsgebied en standplaatsen zodat de verkopers elkaar niet in de weg staan. Stichting Bulgaria lapt al deze spelregels aan haar laars. De stichting is gevestigd in Rotterdam, maar de krant wordt overal in Nederland verkocht. De naam én vormgeving van hun krant Straatjournaal zijn bovendien gestolen van keurmerk straatkrant Straatjournaal uit Haarlem. De inhoud is niet herleidbaar tot duidelijke bronnen en lijkt van internet geplukt en door de vertaalmachine gehaald te zijn.

Ook is volstrekt onduidelijk wat de straatkrantverkopers van Stichting Bulgaria verdienen en of zij de verdiensten ook in eigen zak mogen steken of af moeten staan aan de stichting. Stichting Bulgaria is voor zover onze kennis reikt geen officieel goed doel en heeft ook geen ANBI Status. Kopers van de krant weten dus niet wat er met hun geld gebeurt. Stichting Bulgaria reageert niet op vragen hierover. Vandaar dat de Keurmerk Straatkranten de noodklok luiden en de kopers waarschuwen. De Keurmerk Straatkranten zijn niet tegen andere straatkranten. Het is een vrije markt, iedereen kan in principe een straatkrant verkopen. Maar dan moeten de spelregels wel helder zijn. Dus let als koper op het keurmerk dat op de cover staat, kijk of de verkoper een rood hesje aan heeft en een verkooppas heeft met een recente maandsticker. Als u ongeregeldheden ziet, kunt u deze melden bij de coördinatoren in Den Haag (Arjen Geut) en Rotterdam (Co van der Hoek). Hun contactgegevens staan in het colofon van Straatnieuws Den Haag/Rotterdam.