Leger des Heils vreest toename daklozen

Het Leger des Heils vreest een flinke toename van het aantal dak- en thuislozen in Rotterdam, doordat de gemeente miljoenen bezuinigt op de psychische zorg.
De afgelopen jaren konden 5.000 daklozen van straat worden gehaald, door onder meer opvang in GGZ-instellingen. Maar de komende drie jaar zal er in totaal tien miljoen euro worden bezuinigd op hulp voor dak- en thuislozen. “We gaan de gemeente desnoods dagelijks rapporteren zodat het aantal niet uit de hand loopt en we terug gaan naar 1980”, zegt Johan Koeman, directeur van het Leger des Heils in Rotterdam. Hij doelt op het begin van de jaren tachtig, toen Perron 0 naast het Centraal Station in Rotterdam een plek werd waar drugsverslaafden en dak- en thuislozen zich verzamelden. “Die situatie wil de gemeente denk ik niet terug. En wij ook niet. We houden dus alles nauwlettend in de gaten.” Volgens Koeman moest het Leger des Heils begin oktober dagelijks ongeveer zestien Rotterdamse
daklozen een slaapplek weigeren. Na overleg met de gemeente mag de opvang nu twintig bedden extra ter beschikking stellen.