Seks in ruil voor een slaapplaats

Jonge homo- en biseksuele daklozen in New York hebben massaal seks met vreemden in ruil voor geld, drugs of een slaapplaats. Deze ruilseks is vaak een kwestie van overleven, zeker nu door de vrieskou de opvanghuizen vol zijn.
De jongeren hebben gemiddeld tussen de drie en zes klanten per avond. In veruit de meeste gevallen krijgen ze geld voor de seks, maar soms ook drugs, kleding, onderdak of voedsel. Daklozen die geld krijgen, vangen gemiddeld tussen de 90 en 230 dollar (80 en 200 euro) per afspraak. Dat blijkt uit onderzoek van denktank
Urban Institute.

Eerder onderzoek had al laten zien dat dakloze homo- en biseksuelen en transgenders (kortweg LHBT-daklozen) meer ruilseks hebben dan heterozwervers. Maar onbekend was waarom zoveel van hen de illegale prostitutie ingaan. Uit bittere noodzaak, blijkt uit interviews met New Yorkse LHBT-daklozen tussen de 15 en 21 jaar. Ook hetero’s hebben seks met mensen van hetzelfde geslacht. Als ze er maar iets voor terugkrijgen. “Als je een lege maag hebt, geen vervoersmiddelen, maar wel een man voor je neus die geld wil geven voor een half uurtje werk, dan zet je je trots opzij”, zegt een 19-jarige homoseksuele jongen in een van de interviews. Veel LHBT-jongeren belanden op straat omdat familie hun geaardheid of geslachtsidentiteit niet accepteert. Vaak trekken ze dan naar New York, omdat ze denken daar wel hun plek te vinden. Maar de weinige opvangcentra in de stad, gespecialiseerd in LHBT-mensen, hebben geen plaats. In totaal telt New York 60.000 daklozen.