Winterregeling ongebruikt

Sinds 1 november is Den Haag klaar voor de winteropvang van daklozen. Maar door het zachte weer van de afgelopen maanden, is dat nog niet nodig geweest.

Op 30 oktober j.l. gaf wethouder Rabin Baldewsingh (PvdA, Volksgezondheid) in De Uithof symbolisch het startsein voor de Haagse winterregeling 2013/2014. De samenwerkende organisaties Schroeder van der Kolk, Leger des Heils, Kessler Stichting en de gemeente Den Haag waren er klaar voor om daklozen op te vangen, mocht het gaan winteren.

Officieel geldt de winterregeling van 1 november tot 1 april en gaat hij in wanneer het vanwege de kou te gevaarlijk is om buiten te slapen. Maar niets zo veranderlijk als het weer. Afgelopen voorjaar werd een verlenging van de winterregeling overwogen omdat het tot ver in april koud bleef. En nu is er nog geen gebruik gemaakt van de winteropvang omdat het zo zacht is. Maar het weer kan elk moment omslaan. Als het toch nog koud wordt, kunnen de Haagse daklozen gratis terecht in de bestaande nachtopvangvoorzieningen en in de extra winteropvang. Zodra de temperatuur stijgt, stopt de regeling weer.

Capaciteit De extra winteropvang, met een capaciteit van 125 bedden, vindt voor het tweede jaar plaats aan de Zilverstraat in het pand van Schroeder van der Kolk.  Bezoekers krijgen naast een slaapplaats ook een maaltijd en een ontbijt, ze kunnen zich er douchen en hun kleding wassen. Er zijn dagbestedingsactiviteiten op de locatie en mensen met medische klachten kunnen terecht bij een sociaal verpleegkundige. De opvang aan de Zilverstraat is minder geschikt voor vrouwen. Voor hen is er deze winter nachtopvang bij de Kessler Stichting aan de Delagoastraat.