Op de fietst naar Roemenië

Na een jaar als verkoper van Haags Straatnieuws te hebben gestaan bij Hoogvliet aan de Leyweg gaat Ioan Ciupitu nu per fiets terug naar Roemenië. Woensdag 15 mei j.l. vertrok hij op zijn zelfgebouwde fiets om de tocht van ruim 2500 kilometer af te gaan leggen. De dakloze Roemeen zegt een nieuwe uitdaging in zijn leven nodig te hebben nu hij in de hofstad geen werk kan vinden. „Ik wil niet afglijden naar een leven vol drugs en alcohol. Ik heb behoefte om na alle teleurstellingen een prestatie neer te zetten.”

De verkoper van het Haags Straatnieuws kwam in de zomer van 2011 naar Nederland in de hoop op werk. Maar hij kon geen baan vinden. Hij kwam terecht in de nachtopvang van de Kesslerstichting en verviel in de kleine criminaliteit. Maar als verkoper van de straatkrant wist hij zijn leven weer op de rails te krijgen.

Nu de toetreding van Roemenië tot Europa  keer op keer wordt uitgesteld, ziet Ciupitu geen kans om een fatsoenlijke baan te vinden en heeft hij besloten terug te keren naar zijn geboorteland. „Ik heb voor twintig euro een fiets gekocht”, legt hij uit. „Hij was in zeer slechte staat, maar hij reed. Beetje bij beetje heb ik de fiets opgebouwd en gerepareerd. Hierdoor ontdekte ik mijn passie voor fietsen.”

De lange tocht van Ciupitu gaat door Duitsland langs Frankfurt en Passau. Via Wenen en Boedapest hoopt hij uiteindelijk Galati in Roemenië te bereiken. Onderweg  houdt Ioan Ciupitu op Facebook een reisverslag bij. Hij zoekt nog sponsors voor zijn tocht. Deze kunnen zich melden bij Haags Straatnieuws redactie@haagsstraatnieuws.nl