Straatkrant betreurt conflict

De redactie van Haags Straatnieuws betreurt het zeer dat er een conflict is ontstaan tussen een verkoper van Haags Straatnieuws en de filiaalhouder van supermarkt Jumbo in de Anemoonstraat. De coördinator van Haags Straatnieuws heeft de afgelopen maanden zijn uiterste best gedaan om te bemiddelen in het conflict. Helaas tot nu toe zonder resultaat.

Haags Straatnieuws is voor haar distributie afhankelijk van de verkopers én de supermarkten waar onze verkopers staan. Meestal gaat dat gelukkig in goede harmonie. Soms gaat het helaas verkeerd. De coördinator van Haags Straatnieuws probeert altijd eerst te bemiddelen, maar soms lukt dat niet. Dan kan een filiaalhouder een verkoper van Haags Straatnieuws uit de winkel zetten, want dat is geen openbare ruimte. Maar de verkoper kan dan wel voor de winkel blijven staan met zijn kranten, want dat is in de meeste gevallen wél openbare ruimte en in Nederland mag iedereen met gedrukte waar op straat staan. Dat is het recht op vrije meningsuiting.

Dat vaste klanten van Jumbo het voor de verkoper hebben opgenomen, is op zichzelf mooi. Maar de bedreigingen die zijn geuit aan het adres van de filiaalhouder, gaan veel te ver. Wij distantiëren ons daar nadrukkelijk van. Ook het artikel van woensdag 12 december j.l. in de Haagse editie van het Algemeen Dagblad vinden wij te ongenuanceerd. Er zijn aan beide kanten fouten gemaakt, het is onterecht om de filiaalhouder als zondebok aan te wijzen. Wij hopen dat de bedreigingen stoppen. En wijzen iedereen erop dat Haags Straatnieuws al zeventien jaar mensen dichter bij elkaar wil brengen. Wij wensen iedereen een vrolijk kerstfeest en een hoopvol 2013.