Schaarste bij voedselbank

Voedselbank Haaglanden zoekt nieuwe donateurs. Door de economische crisis kloppen steeds meer mensen aan voor een voedselpakket en heeft de voedselbank steeds meer moeite om deze te vullen.

 

“Het afgelopen jaar zijn er elke maand honderd gezinnen bijgekomen”, vertelt André Zwinkels, coördinator van de voedselbank. “Als gevolg van de economische crisis raken mensen hun baan kwijt. We zien dan ook steeds meer gezinnen met jonge kinderen die met weinig geld rond moeten komen. De gezinnen die bij ons komen hebben het voedselpakket echt nodig om het hoofd boven water te houden. Maar door de groeiende vraag wordt het steeds lastiger de pakketten te vullen. Soms zijn er maar zeventien producten per gezin, terwijl we streven naar twintig.”

Om in aanmerking te komen voor een voedselpakket mag een alleenstaande per maand niet meer dan 180 euro te besteden hebben, na aftrek van vaste lasten zoals huur, gas, water en elektra. Voor een alleenstaande ouder met een kind ligt die grens op 200 euro per maand. In totaal krijgen in de regio Haaglanden zo’n 2600 gezinnen iedere week een pakket. Maar om iedereen van voedsel te kunnen blijven voorzien, heeft de voedselbank nu snel nieuwe donoren nodig. Er zijn gesprekken gaande met onder meer Albert Heijn, de Makro en tuinders, maar de Voedselbank hoopt dat meer voedingsbedrijven zich melden.

.