Soepbus én straatpastoraat

De Soepbus en het Straatpastoraat kunnen voorlopig blijven bestaan, nu de gemeente Den Haag heeft besloten daarvoor alsnog in de buidel te tasten.

Na een jaar rijdende te zijn gehouden door een sponsor, moest dit jaar op zoek worden gegaan naar nieuwe financiers voor de Soepbus. De Kessler Stichting, een Haagse instelling voor maatschappelijke opvang, deed dit door de kosten om de bus een jaar te laten rijden op te knippen in zestig certificaten en deze te koop aan te bieden. Een aantal maatschappelijk betrokken ondernemingen en organisaties in en om Den Haag nam de certificaten af. En met de aankoop van de laatste acht certificaten door de gemeente, die de subsidie eerder beëindigde, werd de reddingsactie een succes.

Welzijnswethouder Rabin Baldewsingh besloot eveneens tegemoet te komen aan de twee straatpastors en tachtig vrijwilligers die contact onderhouden met dak- en thuislozen in Den Haag. Onlangs nog besloot hij om de 95.000 euro subsidie hiervoor per 1 juli van dit jaar te halveren en per 1 januari 2014 te stoppen. Maar na een gesprek met de straatpastors is hij daarop teruggekomen, in ieder geval voor dit jaar. “Met het oog op 2014 zullen in de loop van dit jaar nadere gesprekken plaatsvinden over de vraag in welke mate en op welke wijze de gemeente het Straatpastoraat blijft ondersteunen”, laat straatpastoor Klaas Koffeman weten. “Maar ook die gesprekken gaan we nu met vertrouwen tegemoet.”