Lijsttrekkers verklaren oorlog aan armoede

Straatnieuws2017_03_coverHoe gaat u de armoede in Nederland bestrijden? Twaalf lijsttrekkers houden een vurig betoog in Straatnieuws Den Haag/Rotterdam. Marianne Thieme (Partij voor de Dieren) en Ancilla van de Leest (Piratenpartij) willen allebei serieuze proeven met het onvoorwaardelijke basisinkomen.

“We maken ons ernstige zorgen over de groeiende kloof tussen arm en rijk”, zegt Ancilla van de Leest. En dat is ook wat Jesse Klaver (GroenLinks) verklaart. “Afgelopen jaren zijn de rijken veel rijker geworden terwijl anderen er nauwelijks op vooruit gingen.” Klaver wil bijvoorbeeld het eigen risico in de zorg afschaffen. En dat wil Emile Roemer (SP) ook. “En we verlagen de huren met 400 euro per jaar.” Lodewijk Asscher (PvdA) en Mark Rutte (VVD) zeggen in Straatnieuws dat zij willen zorgen voor meer banen. Rutte vult aan dat hij belastingverlaging wil voor iedereen die werkt. Alexander Pechthold wil ook belastingverlaging, “En ervoor zorgen dat het goedkoper wordt voor ondernemers om mensen in dienst te nemen.”

‘Leugenaars’

Nieuwkomer Jan Roos (VoorNederland) wil dat werknemers hun eerste 10.000 euro belastingvrij verdienen. Marianne Thieme gaat nog een stapje verder en wil dat werk helemaal niet meer wordt belast, alleen nog grondstoffen. Jan Dijkgraaf (Geenpeil) komt niet met eigen idee├źn, hij laat dat over aan zijn leden. “Zij mogen stemmen over alle voorstellen van de Tweede Kamer.” Hij gaat de regering, met ‘leugenaars en beroepspolitici die zaken in achterkamertjes regelen en aan de leiband van Brussel lopen’, stevig controleren, zo zegt hij.

Lange Frans

Drie andere vragen die Straatnieuws de lijsttrekkers stelt, gaan over internationale conflicten, vluchtelingen en wat hun belangrijkste politieke punt vormt. De vragenlijst is een samenwerking van alle daklozenkranten van Nederland die een keurmerk hebben en is een initiatief van het Utrechtse Straatnieuws dat ook eerder de paus interviewde. De enige partijen die niet wilden meewerken, zijn de PVV en 50PLUS.

In hetzelfde nummer van Straatnieuws zegt rapper Lange Frans dat hij waarschijnlijk op de Piratenpartij gaat stemmen. “Vooral omdat zij zien dat hart- en vaatziekten een grotere killer zijn dan zogenaamd terrorisme.” Straatnieuws verloot kaarten voor de voorstelling die Lange Frans eenmalig geeft in Delft, in een unieke combinatie met Coen Vermeeren van de TU, schrijver en dokter ingenieur in Lucht- en Ruimtevaarttechniek.