Kunstenaars steken daklozen hart onder de riem

Hoe hou je daklozen van je stoep? Nou, door er een paar dikke spijkers op te zetten. In Londen werkte dat heel goed. Totdat een groep kunstenaars besloot het spijkerbed om te toveren naar een écht bed. Inclusief nachtkastje.

De kunstenaarsgroep die het spijkerbed in Oost- Londen heeft omgetoverd tot een comfortabel bed, hoopt met deze Better than spikes-actie een ander licht te kunnen werpen op de manier waarop de openbare ruimte wordt ingericht.

Geslepen buttplugs

Paden, parken, wegen en tuinen: ze zijn allemaal op een bepaalde manier ingericht. Sommige ruimtes kun je alleen betreden als je ervoor betaalt, anderen moet je ’s nachts verlaten en op weer andere plekken mag je überhaupt niet zijn. Meestal is onze aanwezigheid wél gewenst als we ergens geld uitgeven, maar als we dat niét doen (omdat we dat niet willen of kunnen) moeten we wegwezen. Dát betekenen de spijkers – die volgens de kunstenaars overigens verdacht veel weg hebben van ‘geslepen buttplugs’.

Ruimte, geen spijkers

De wereld is van ons allemaal, vinden de kunstenaars. Daarom hebben zij het spijkerbed omgetoverd tot een fijne, comfortabele plek waar iedereen kan relaxen (er zit zelfs een boekenkast bij het bed) ongeacht de vraag hoeveel geld iemand meeneemt. Space, not Spikes verwoordt hun woede over de publieke – en private ruimte-ongelijkheid.

Bron: Libelle