Gemeente geeft probleem dakloze gezinnen toe

Het Haagse college van burgemeester en wethouders geeft toe dat alleen al dit jaar zeventien dakloze gezinnen met 36 kinderen zijn opgevangen in het Kijkduinpark.

Haags Straatnieuws constateerde onlangsdat er in Den Haag zo’n groot tekort is aan opvang voor het toenemend aantal dakloze gezinnen, dat deze nu worden opgevangen in onder meer vakantiehuisjes in het Kijkduinpark. In reactie daarop liet wethouder Henk Kool weten dat het zou gaan om een enkel gezin in een noodsituatie: “Wachtlijsten bij de reguliere opvangen zijn ons niet bekend.” Maar daarop is de gemeente nu terug gekomen, na kritische vragen van de Haagse Stadspartij. “Een tekort aan opvang diende zich in 2012 structureel aan.”

In 2012 werden ook al vijftien gezinnen, met 42 kinderen, ondergebracht in het Kijkduinpark. Sommigen wel een half jaar lang. De gemeente stelt inmiddels te werken aan een plan voor twintig nieuwe opvangplekken voor gezinnen, te realiseren voor het einde van dit jaar. Joris Wijsmuller, fractievoorzitter van de Haagse Stadspartij, neemt met die toezegging echter geen genoegen: “Hoe verklaar je het tekort aan fatsoenlijke opvang voor gezinnen als uit de jaarrekening blijkt dat er veel geld over is bij Den Haag Onder Dak (gemeentegelden voor daklozenopvang, red)? Deze discussie wordt zeker nog vervolgd.”