Einde Straatnieuws Utrecht

Straatnieuws, de Utrechtse krant voor dak- en thuislozen, houdt op te bestaan. De krantverkoop is zo ver teruggelopen dat een gezonde bedrijfsvoering niet meer mogelijk is. De laatste Straatnieuws verschijnt eind juni.

Na bijna 18 jaar en miljoenen kranten komt er een eind aan een Utrechts fenomeen. In het verleden werden er per maand 20.000 à 30.000 kranten verkocht. Dak- en thuislozen kochten de krant in voor 1 euro bij de balie aan het Jansveld en verkochten hem op straat voor 1,90 euro. Met deze opbrengst konden ze in hun dagelijks bestaan voorzien. Daarnaast was het verkopen van de krant een goede dagbesteding en een manier om onder de mensen te komen.

De laatste jaren veranderde er veel. De klassieke Nederlandse dakloze verdween uit het straatbeeld en maakte plaats voor de verkoper uit Midden- en Oost-Europa. Bovendien daalde de verkoop tot minder dan 10.000 kranten per maand; onvoldoende om zonder subsidie de krant te kunnen maken en distribueren en de andere activiteiten van de stichting te dekken.