Opvang weigert daklozen

Weigeren Den Haag en Rotterdam daklozen op te vangen? Dat willen de lokale PvdA en GroenLinks weten. Zij stellen vragen naar aanleiding van onderzoek van het Trimbos-instituut waaruit blijkt dat gemeenten elk jaar onterecht honderden daklozen op straat zetten.

Door bureaucratie en slechte onderlinge samenwerking weigeren steden zeven van de tien keer opvang aan daklozen die van elders komen, constateerden zogenoemde mystery guests (ex-daklozen die zich voordeden als daklozen). Dat is in strijd met de wet. Iedere dakloze moet in elk geval tijdelijk van bed en brood worden voorzien.

De onderzoekers meldden zich 51 keer aan voor opvang en werden 37 keer de deur gewezen met als enige argument dat ze uit een andere regio kwamen. Slechts tien keer kregen ze één tot drie nachten een bed, vier keer kregen ze uitgebreidere opvang. Als de gemeente de dakloze opvangt, krijgt die ook aanspraak op een bijstandsuitkering. Die moet de opvanggemeente betalen. Daarom staan gemeenten niet te springen daklozen tot de langdurige opvang toe te laten of om een dakloze van een andere gemeente ‘over te nemen’.“Daklozen mogen daardoor niet in de kou komen te staan”, vindt het Rotterdamse PvdA raadslid Fatima Talbi.