15 december 2016 Bonus voor Straatnieuws-verkopers

Straatnieuws Den Haag/Rotterdam biedt haar verkopers een bonus deze winter. Voor het eerst hebben de verkopers een winstmarge van 1 euro in plaats van 65 cent per verkochte krant. De krant is vanaf vandaag, donderdag 15 december, te koop en ging in het eerste uur van de distributie al 3000 keer over de toonbank.

 “Ik ben hier heel blij mee”, glundert Robert Donkers die Straatnieuws verkoopt buiten voor de kerstboom van de Bijenkorf. “Ik kan nu voor 5 euro wel 5 kranten inkopen in plaats van 3!”

Straatnieuws-verkopers zijn zelfstandige ondernemers. Ze kopen de krant normaliter in voor € 1,35 per stuk en verkopen hem voor € 2,00. De winst is dus 65 cent. Bij wijze van uitzondering kan Straatnieuws haar verkopers deze winter een bonus bieden. Zij mogen de krant inkopen voor € 1,00 per stuk en maken zo € 1,00 euro winst per verkochte krant.

Straatnieuws is een zelfstandige stichting zonder subsidie of winstoogmerk. De krant dankt haar succes aan trouwe kopers, donaties, advertenties en voor een deel vrijwillige medewerkers. Het is helaas nog niet financieel haalbaar om deze winstmarge van een euro structureel in te voeren. Het doel van Straatnieuws is dak- en thuislozen en mensen aan de onderkant van de samenleving een eerlijke manier bieden van inkomsten generen. Zo hebben zij een zinvolle dagbesteding en maken zij deel uit van de maatschappij.

Poster van kerstman
Het kerstnummer biedt veel leesplezier. De jonge powervrouw Deborah Cameron, die in 2017 het Bevrijdingsfestival op het Malieveld presenteert, vertelt openhartig over de hobbels die zij moest nemen voor ze tot ‘grappigste vrouw van de Schilderswijk’ werd gekroond. Een kerstverhaal zal lezers ontroeren. Voor mensen bij wie het niet wil lukken in de liefde, is er een leerzaam artikel te lezen over bindings- en verlatingsangst. Fotografe Henriëtte Guest, die al twee decennia voor Straatnieuws op pad gaat, toont hoogtepunten uit haar carrière. Vervelen hoeft niet in de kerstvakantie: een uitagenda biedt goedkope en gratis uitjes. En wie binnen blijft kan zijn hoofd breken over een  cryptogram. Tot slot kunnen lezers een mooie poster aan de muur prikken van Straatnieuws-verkoper Mick Godsmark met zijn lange baard, die in kerstman outfit snoepjes uitdeelt in de Boogaard, Rijswijk.

3 december 2016 Demonstratie voor opvang daklozen

Vrijwilligers en medewerkers van het Straatconsulaat gaan dinsdag actievoeren bij het standbeeld van Haagse Harry op de Grote Markt. Ze eisen dat daklozen de hele winter terechtkunnen in de opvang en niet alleen als het vriest. Iedereen is welkom om aan te sluiten.

Straatconsulaat: “Bij een bepaalde temperatuur opent de winteropvang haar deuren en kunnen mensen die dakloos zijn er terecht. Zodra het kwik stijgt, sluit ze weer. Een doorlopende winterregeling is wat ons betreft humaner dan een temperatuur-gebonden regeling. Sterker nog, mensen hebben het hele jaar door recht op opvang! Ze hebben recht op een basis, zodat ze van daaruit hun leven weer op de rails kunnen zetten, eventueel met hulp en ondersteuning.

Praktische info
Verzamelen op 6 december, om 12.00u, bij de Haagse Harry op de Grote Markt in Den Haag. Zie voor meer info ook het facebookevenement.

24 november 2016 Straatnieuwsverkoper Robert op Linda.tv

Straatnieuwsverkoper Robert Donkers (standplaats Bijenkorf Den Haag) heeft drie dromen: een eigen huis, een eigen radioshow en meedoen met een realityprogramma. Die laatste is nu verwezenlijkt: LINDA.tv maakte een item over zijn ochtendritueel.

schermafbeelding-2016-11-24-om-21-28-09

Hans Dekker, verslaggever voor LINDAtv, zocht hem op bij zijn tentje in het Scheveningse Bos. Hij slaapt beter in het bos, vindt hij. “Veel beter dan op de zaal van de nachtopvang, waar altijd weer mensen naar de wc gaan, of snurken, of schreeuwen in hun slaap”.

Robert is te zien in aflevering 36 van het online programma Ook goedemorgen. Je kunt deze gratis bekijken als je een account aanmaakt op LINDA.tv. Lees meer in de nieuwste Straatnieuws.

22 november 2016 Máxima-editie helemaal uitverkocht

De verkoop van de vorige editie van Straatnieuws Den Haag-Rotterdam, waar we de eer hadden Koningin Máxima op de cover te hebben, is keihard gegaan. Zo was hij binnen
één week uitverkocht in Rotterdam en binnen twee weken uitverkocht in Den Haag. We hebben zelfs de drukker moeten bellen of hij de persen wilde starten voor 2000 extra edities! Want anders stonden onze verkopers de laatste week met lege handen.

straatnieuws2016_15_cover

20 november 2016 Toename daklozen ‘zorgelijk’

Zeven partijen hebben het Haagse college om opheldering gevraagd over de toename van het aantal daklozen en het gebrek aan hulpverlening op straat. Dit gebeurde na het meest recente kapstokoverleg, op initiatief van het Straat Consulaat. Hierbij gaan gemeenteraadsleden in gesprek met cliënten en mensen die ervaring hebben met de maatschappelijke opvang of verslavingszorg.

Een half jaar geleden sliepen er nog 95 daklozen in de nachtopvang, nu zijn dat er 185. ‘Buitengewoon zorgelijk,’ vindt GroenLinks fractievertegenwoordiger Mariët Herlé. Op de partijwebsite laat GroenLinks weten: ‘Groot punt van zorg is de opstopping in de nachtopvang en de begeleidings- en woontrajecten waar dak- en thuislozen worden geholpen om weer op eigen benen te staan. Zo is er onvoldoende uitzicht is op een goede toekomst. Door de lange wachttijd voor een betaalbare sociale huurwoning zitten mensen bovendien vaak onnodig lang in een opvangvoorziening. De vrees is dat met de winter in aantocht een tekort aan bedden is in de nachtopvang waardoor daklozen genoodzaakt zijn om buiten te slapen.’ Het zijn naast GroenLinks de partijen PvdA, Haagse Stadspartij, D66, Partij voor de Dieren en de ChristenUnie/SGP die samen schriftelijke vragen aan het college hebben gesteld.

1 november 2016 Exclusief interview met Koningin Máxima in Straatnieuws

straatnieuws2016_15_coverStraatnieuws Den Haag/Rotterdam plaatst het eerste interview dat koningin Máxima ooit heeft gegeven aan een daklozenkrant. De krant is vanaf donderdag 3 november te koop.

Het interview is een initiatief van Straatjournaal Haarlem dat haar 20ste verjaardag viert en wordt ook in andere straatkranten geplaatst. Krantverkoper Evert van den Brink van Straatjournaal sprak Koningin Máxima in september op het terras van de Eikenhorst in Wassenaar.

Dakloosheid is vaak het gevolg van financiële problemen.  Als erevoorzitter van platform Wijzer in geldzaken vertelde Koningin Máxima over het belang van geldlessen op basisscholen en in het MBO. Ook sprak zij als moeder van drie dochters over hoe ouders hun kinderen verstandig met geld kunnen leren omgaan. De drie prinsessen krijgen sinds hun zesde wekelijks zakgeld. “Ze sparen echt enorm. Soms zeggen ze: ‘Mam, dit wil ik echt hebben.’ En dan zeg ik: ‘Ja, dat kun je van je eigen geld kopen.’ Dan is het: ‘Oh, ik heb het toch niet nodig.’ Dat is bewustwording. Want dan weten ze heel goed hoeveel weken ze voor een bepaalde aankoop moeten sparen. Het is heel belangrijk om de waarde van geld te leren.”

Zelf kreeg Máxima geen zakgeld vertelt zij. “Mijn ouders gaven mij niet wekelijks een vast bedrag. Ik kreeg van mijn ouders wél af en toe geld voor kleine projecten die ik wilde uitvoeren. Dan moest ik eerst een begroting indienen. Ze gaven me natuurlijk niet meteen het hele bedrag. Ik moest mijn creativiteit gebruiken en goed prijzen vergelijken voordat ik iets kon aanschaffen. Daardoor heb ik al vroeg leren budgetteren.” Haar eerste aankoop was een cassettebandje van een Argentijnse rockband. Ze heeft dit nog steeds.

Applaus

In het interview gaat Koningin Máxima ook in op de eerste keer dat zij in Argentinië in aanraking kwam met daklozen en als kind leeftijdsgenoten zag bedelen. Ze vertelt ook dat ze in Nederland voor het eerst een straatkrant zag. Zij koopt zelf met regelmaat een straatkrant. Volgens haar verdienen de straatkrantverkopers een applaus. Door de verkoop van Straatnieuws proberen straatkrantverkopers weer een eigen bestaan op te  bouwen. Het biedt mensen de kans om wat geld te verdienen, sociale contacten op te doen en het geeft ze een zinvolle dagbesteding.  Straatkrantverkopers zijn kleine ondernemers die de krant inkopen voor 1,35 euro en verkopen voor 2,00 euro, daarmee lopen ze een financieel risico. Voor Koningin Máxima was dit een ‘eyeopener’ en ze vond dat meer mensen zouden moeten weten.

Het interview met Koningin Máxima staat in november in álle Nederlandse straatkranten met een keurmerk (De Riepe, Straatnieuws Den Haag/Rotterdam, Straatnieuws Utrecht en Z! Amsterdam) en wordt in een Engelse- en Spaanse vertaling ook doorgeplaatst in internationale straatkranten. De foto’s van Koningin Máxima zijn gemaakt door Gwendelyn Luijk.

18 oktober 2016 Acteur als Straatnieuws-verkoper

Hoe is het om als acteur in de huid te kruipen van een Straatnieuws-verkoper? Niet altijd even makkelijk, laat Susan Kuylenburg weten. Zij is regisseur van de voorstelling ‘Heerlijk Helder Haags’ van Toussaint Dinnershows, waarin ook een verkoper van de daklozenkrant is opgenomen.

“Bezoekers die komen eten, weten niet altijd of het om een échte verkoper gaat en hebben dan soms liever dat hij weggaat. Daklozen op straat worden soms agressief bejegend of behandeld alsof ze lucht zijn. Ik vind dat heel erg. We hebben allemaal dezelfde kleur bloed. Je zult maar de pech hebben dat je dakloos raakt, het kan ons allemaal overkomen.” Daarom wil Kuylenburg hier aandacht voor vragen in het verder overigens zeer humoristische toneelstuk.

toussaintdinnershows.nl

 

Creatief koken met een pakket van de Voedselbank

Tweeduizend huishoudens in Rotterdam krijgen elke week een voedselpakket. Chef-kok Marnix Benschop liet afgelopen zondag, op ‘World Food Day’, zien hoe je een lekkere, gezonde maaltijd op tafel zet met ingrediënten uit zo’n pakket. Lees het artikel van Oneworld.nl

12 oktober 2016 Leger des Heils zoekt collectanten in Den Haag

Het Leger des Heils zoekt collectanten in gemeente Den Haag voor de jaarlijkse deur-tot-deurcollecte. De collecte wordt gehouden van 28 november tot en met 3 december 2016. De opbrengst van de collecte wordt gebruikt voor het sociaal maatschappelijk werk van het Leger des Heils.

Ondanks een economische groei in Nederland doen steeds meer mensen een beroep op het werk van het Leger des Heils. In 2015 kwamen bijna 89.000 mensen in aanraking met het Leger des Heils. Zo’n 10.000 meer dan het jaar daarvoor. Denk hierbij aan activiteiten als: kledingwinkels, de huiskamer in de buurt, scouting en schuldhulpverlening.

“Het wordt in Nederland steeds belangrijker naar elkaar om te kijken in de eigen buurt. Het Leger des Heils wil uitsluiting en eenzaamheid bestrijden door actief aanwezig te zijn in de buurt met activiteiten en faciliteiten, stelt commissioner Hans van Vliet, commandant van het Leger des Heils in Nederland. “De deuren van buurtsteunpunten en kerkgebouwen staan voor iedereen open en wekelijks worden inloopochtenden, gezamenlijke maaltijden en andere activiteiten georganiseerd.”

Voor deze projecten en het ontwikkelen van nieuwe initiatieven zoekt het Leger mensen die willen helpen, zodat dit belangrijke werk door kan blijven gaan. Onder de noemer ‘Samenleven doe je dus niet alleen’, organiseert het Leger des Heils in veel plaatsen een deur-tot-deurcollecte. Ben je tijdens de collecteweek beschikbaar en wil je jezelf aanmelden om in je wijk te collecteren? Ga dan naar www.legerdesheils.nl/collecte of bel met 036 – 53 98 175.

27 september 2016 Explosieve groei aantal daklozen in Den Haag

Het aantal slapers in de Haagse nachtopvang is in twee jaar tijd bijna verdubbeld: van 85 naar 150. De Kessler Stichting maakt zich ernstige zorgen. ,,Mensen redden het niet meer”, aldus Herman Bisschops, coördinator van de nachtopvang. Lees het interview van het AD.