18 oktober 2016 Acteur als Straatnieuws-verkoper

Hoe is het om als acteur in de huid te kruipen van een Straatnieuws-verkoper? Niet altijd even makkelijk, laat Susan Kuylenburg weten. Zij is regisseur van de voorstelling ‘Heerlijk Helder Haags’ van Toussaint Dinnershows, waarin ook een verkoper van de daklozenkrant is opgenomen.

“Bezoekers die komen eten, weten niet altijd of het om een échte verkoper gaat en hebben dan soms liever dat hij weggaat. Daklozen op straat worden soms agressief bejegend of behandeld alsof ze lucht zijn. Ik vind dat heel erg. We hebben allemaal dezelfde kleur bloed. Je zult maar de pech hebben dat je dakloos raakt, het kan ons allemaal overkomen.” Daarom wil Kuylenburg hier aandacht voor vragen in het verder overigens zeer humoristische toneelstuk.

toussaintdinnershows.nl

 

Creatief koken met een pakket van de Voedselbank

Tweeduizend huishoudens in Rotterdam krijgen elke week een voedselpakket. Chef-kok Marnix Benschop liet afgelopen zondag, op ‘World Food Day’, zien hoe je een lekkere, gezonde maaltijd op tafel zet met ingrediënten uit zo’n pakket. Lees het artikel van Oneworld.nl

12 oktober 2016 Leger des Heils zoekt collectanten in Den Haag

Het Leger des Heils zoekt collectanten in gemeente Den Haag voor de jaarlijkse deur-tot-deurcollecte. De collecte wordt gehouden van 28 november tot en met 3 december 2016. De opbrengst van de collecte wordt gebruikt voor het sociaal maatschappelijk werk van het Leger des Heils.

Ondanks een economische groei in Nederland doen steeds meer mensen een beroep op het werk van het Leger des Heils. In 2015 kwamen bijna 89.000 mensen in aanraking met het Leger des Heils. Zo’n 10.000 meer dan het jaar daarvoor. Denk hierbij aan activiteiten als: kledingwinkels, de huiskamer in de buurt, scouting en schuldhulpverlening.

“Het wordt in Nederland steeds belangrijker naar elkaar om te kijken in de eigen buurt. Het Leger des Heils wil uitsluiting en eenzaamheid bestrijden door actief aanwezig te zijn in de buurt met activiteiten en faciliteiten, stelt commissioner Hans van Vliet, commandant van het Leger des Heils in Nederland. “De deuren van buurtsteunpunten en kerkgebouwen staan voor iedereen open en wekelijks worden inloopochtenden, gezamenlijke maaltijden en andere activiteiten georganiseerd.”

Voor deze projecten en het ontwikkelen van nieuwe initiatieven zoekt het Leger mensen die willen helpen, zodat dit belangrijke werk door kan blijven gaan. Onder de noemer ‘Samenleven doe je dus niet alleen’, organiseert het Leger des Heils in veel plaatsen een deur-tot-deurcollecte. Ben je tijdens de collecteweek beschikbaar en wil je jezelf aanmelden om in je wijk te collecteren? Ga dan naar www.legerdesheils.nl/collecte of bel met 036 – 53 98 175.

30 augustus 2016 Tweede locatie voor Heilige Boontjes Koffie

De tweede locatie van Heilige Boontjes Koffie is een feit! Naast hun locatie aan het Burgemeester Meineszplein kun je nu ook genieten van hun lekkere koffie op het voormalig politiebureau aan het Eendrachtsplein. En dat vieren ze heel erg graag met jullie tijdens de grand opening op 10 september.

Jongeren met een randje worden bij Heilige Boontjes geholpen te re-socialiseren en re-integreren op de arbeidsmarkt. Initiatiefnemer is Rodney van den Hengel, met wie Straatnieuws eerder een interview had. “Het zijn stuk voor stuk jongeren met een heftig verleden. Maar hier wordt geen dubbeltje uit de kas gejat. Dat zegt iets. Weet je, ooit was ik zelf zo’n gedeukt bozig mannetje. Fuck hier en fuck daar. Vastgezeten. En maar zwaaien met die middelvinger. Totdat iemand mij eens vroeg: Schiet jouw werkwijze een beetje op, jongen? Dat deed het niet. Voor geen meter. Nu geef ik die boodschap door. Als je ziet wat voor talenten er dan naar boven komen bij juist deze jongens en meisjes… Geweldig man.”

Op 10 september ben je welkom voor een feest in Heilige Boontjes Style. Met gratis koffie en thee, workshops, live muziek, een expositie van Miep Lommen, een talkshow en nog veel meer. Bekijk de facebookpagina van Heilige Boontjes voor de meest actuele info.

Talent op de Vlucht

Na diverse succesvolle voorstellingen speelt Fada Theatre op 23 september opnieuw de voorstelling Talent op de Vlucht in Theater Dakota in Den Haag.

Ahmad al-Herafi en Ramez Basheer, beide gelauwerd acteur in Syrië, ontmoetten elkaar op hun vlucht uit Syrië in Turkije. Samen legden zij de rest van de reis af en kwamen uiteindelijk terecht in de noodopvang in Alphen aan den Rijn. Daar namen zij, na de zelfmoord van een medebewoner, het initiatief de verhalen van hun lotgenoten te verwerken tot een toneelstuk. Om een positieve bijdrage te leveren aan het beeld dat over vluchtelingen bestaat. ,,Wij zijn mensen met verhalen en dromen. We willen alleen maar een veilig bestaan, voor onszelf en onze gezinnen”, vertelt Ahmad Al-Herafi. Samen met Ramez Basheer, nog zeven amateur-acteurs en zes crewleden maakte hij het indrukwekkende ‘Talent op de Vlucht’.

De voorstelling is in het Arabisch; de Nederlandse toehoorder verstaat dan ook geen woord. Maar dankzij het intensieve spel van de acteurs, komen de dramatische scènes tot leven. Na afloop lichten de acteurs met behulp van een tolk de verhalen toe en kan het publiek vragen stellen. In de foyer is er daarna gelegenheid om persoonlijk met de acteurs te praten.

Meer info: theaterdakota.nl/agenda/talent-op-de-vlucht

18 augustus 2016 Chef tovert restjes olympisch dorp om tot maaltijden voor daklozen

De Italiaanse chef-kok Massimo Bottura wil dat niet alleen de atleten op de Olympische Spelen lekker eten op hun bord krijgen, maar ook de talloze daklozen die in de buurt van het olympisch dorp wonen. Daarom bereidt hij gratis maaltijden met de overgebleven restjes eten. Lees het artikel van Metro.

9 augustus 2016 Boost een dakloze

Lesley Jutte bedacht een bijzonder afstudeerproject om de talenten van creatieve daklozen verder te stimuleren: Boost een dakloze.

Onder de ruim 31.000 daklozen die Nederland telt, bevinden zich veel creatieve mensen. Denk aan mensen met een passie voor muziek of kunst. Lesley wil hen –samen met jou– een goede kickstart geven zodat hun leven weer zinvol wordt. Help je mee? Dit kan op verschillende manieren, van het aanbieden van tijd, ruimte, je eigen talent of expertise tot een klassieke donatie vanaf 1 euro. Lees meer op boosteendakloze.nl

13 juli 2016 Straatdokters worstelen met onverzekerde daklozen

De Nederlandse Straatdokters Groep (NSG) signaleert een toename van het aantal daklozen zonder zorgverzekering. Patiënten met psychiatrische stoornissen lopen rond zonder medicatie. Daarom komen ze met 32 aanbevelingen om dit probleem aan te pakken. Lees hier meer.

4 juli 2016 30 november referendum over sloopplannen Rotterdam

Het Rotterdamse referendum over de sloop van sociale huurwoningen wordt waarschijnlijk op 30 november gehouden. Die datum adviseert burgemeester Aboutaleb aan de gemeenteraad. Lees hier het bericht van RTV Rijnmond.

6 juni 2016 30 miljoen voor ondersteuning verwarde personen

In de vorige week gepubliceerde voorjaarsnota staat dat het kabinet vanaf 2017 jaarlijks 30 miljoen euro beschikbaar stelt voor de ondersteuning van verwarde personen. Voor dit jaar stelt het kabinet nog een bedrag van 15 miljoen euro beschikbaar. Lees hier het bericht van de Nationale Zorggids.