Nieuwe locatie winteropvang

Haagse daklozen worden de komende vijf winters opgevangen aan de Zilverstraat 40, in het pand van Schroeder van der Kolk. Dat heeft de gemeente besloten. Omwonenden van de nieuwe winteropvang moeten nog worden geïnformeerd.

De afgelopen twee winters had de gemeente Den Haag grote moeite om in tijdelijke locaties voor de noodopvang te voorzien. Dit jaar wilde de gemeente de winteropvang meer structureel organiseren. Dat is nu gelukt, aldus wethouder Rabin Baldewsingh (Volksgezondheid): “De winteropvang gaat open wanneer het vanwege de kou te gevaarlijk is om buiten te slapen. Ik ben blij dat de zorg aan deze kwetsbare groep personen nu een structureel karakter heeft. Bovendien kunnen we dankzij de keuze voor deze locatie mensen van Schroeder van der Kolk inzetten bij de beveiliging en de catering. Andersom kan de doelgroep van de winteropvang nu ervaren wat het inhoudt om in een leerwerkbedrijf actief te zijn. Misschien kan een deel van deze groep instromen in een leerwerktraject.”

De winteropvang is beschikbaar in de periode van 1 november tot 31 maart en gaat alleen open als de temperatuur vijf dagen achtereen onder nul is of als er andere weersomstandigheden zijn die gezondheidsrisico’s met zich meebrengen, bijvoorbeeld een combinatie van een lage temperatuur met regen of sneeuw waardoor de gevoelstemperatuur sterk daalt. Het is dan niet langer verantwoord om buiten te slapen. Daklozen kunnen onder die omstandigheden tijdelijk gratis terecht op een afzonderlijke locatie. Zij kunnen daar douchen en krijgen er naast een slaapplaats een maaltijd aangeboden. De winteropvang is altijd gelijktijdig geopend in Amsterdam, Rotterdam, Den Haag en Utrecht.

De begeleiding van de winteropvang is in handen van medewerkers van het Leger des Heils of de Kesslerstichting, die veel ervaring hebben met deze opvang. De gemeente laat weten dat omwonenden en bewonersorganisatie binnenkort worden geïnformeerd.