Vluchtelingen in kraakpand

De vluchtelingen, die maandenlang op de Koekamp in Den Haag hebben gebivakkeerd, verblijven nu in een kraakpand.

Het tentenkamp op de Koekamp bij het Centraal Station werd eind vorig jaar ontruimd na een vonnis van de rechter. Op dat moment verbleven in het kamp nog zo’n vijftig vluchtelingen. Het gaat om uitgeprocedeerde asielzoekers die niet in aanmerking komen voor een verblijfsvergunning, maar ook niet terug kunnen naar hun land van herkomst. Twintig van hen werden vervolgens opgevangen in kraakpanden: De Vloek in Scheveningen en de – speciaal voor hen gekraakte – Sacramentskerk in Den Haag.

“Het zijn mensen die heel hard hulp nodig hebben”, vertelt kraker Kwinten. “Hun bestaan wordt ontkent en daarmee wordt ze alle waardigheid afgenomen. Dat is zo schrijnend. Daarvoor willen we ons graag hard maken.” Hij benadrukt wel dat het de bedoeling is dat de opvang van de vluchtelingen in kraakpanden tijdelijk is. “We willen weer met tenten naar de Koekamp. De acties gaan binnenkort weer van start.”

De actievoerders willen dat de overheid met een structurele oplossing komt voor de naar schatting twaalfduizend uitgeprocedeerde asielzoekers in Nederland.