Rotterdamse vriendinnen helpen ‘onzichtbare’ daklozen

“Onzichtbare daklozen zijn mensen zonder vaste verblijfplaats en van wie op het eerste gezicht ook niet te zien is dat ze geen huis hebben”, aldus Yolanda. “Ze slapen voornamelijk bij vrienden, maar ook in bouwketen of tentjes in het bos.”

Yolanda en Hannie konden het leed niet meer aanzien en begonnen dit voorjaar de stichting Op Weg Naar Huis. “We hebben inmiddels 30 mensen in ons bestand. We helpen ze met het vinden van een woning. Als ze behoefte hebben aan hulp bij administratieve handelingen helpen we ook.” De stichting werkt zonder subsidie. Yolanda en Hannie doen het werk allebei vrijwillig. “Natuurlijk is dat lastig. We houden onze intakegesprekken bijvoorbeeld bij McDonalds. Dat is lekker makkelijk te vinden voor onze mensen.We gaan dan expres in een hoekje zitten, zodat we een beetje privacy hebben”, aldus Yolanda.

De vriendinnen willen een eigen opvang starten. “Het komt nu nog te vaak voor dat we daklozen niet direct onderdak kunnen bieden. Met een eigen opvang kunnen we mensen direct plaatsen”, besluit Yolanda. “Vervolgens hebben we langer de tijd om te zorgen voor een structurele oplossing. We zijn ambitieus.”