Inschrijving gestart voor prestigieuze Hein Roethof Preventieprijs

Wint een project uit Den Haag of Rotterdam straks 20.000 euro om het project uit te bouwen?

De prestigieuze Hein Roethof Preventieprijs komt er weer aan. Organisaties en samenwerkingsverbanden worden aangemoedigd om hun baanbrekende inspanningen op het gebied van criminaliteitspreventie en sociale veiligheid te delen. Het beste initiatief wordt 28 oktober beloond met de prijs en een bedrag van 20.000 euro.

De prijs is vernoemd naar politicus Hein Roethof. Hij maakte in de tweede helft van de jaren tachtig naam met de preventie van criminaliteit. De commissie-Roethof kwam vooral in het nieuws door het beleidsplan Samenleving en Criminaliteit uit 1985, een krachtig pleidooi voor criminaliteitspreventie. In 1987 riep het ministerie van Justitie en Veiligheid daarom de Hein Roethof Preventieprijs in het leven. De organisatie van de Hein Roethof Preventieprijs is in handen van het Centrum voor Criminaliteitspreventie en Veiligheid (het CCV), die vanaf dit jaar de prijs elk jaar uitreikt.

Inschrijven kan tot 1 augustus 2024
Houd jij je in de regio Den Haag of Rotterdam bezig met een project op het gebied van criminaliteitspreventie of sociale veiligheid? Dan kun je deze aanmelden tot 1 augustus 2024.

De prijs staat open voor een breed scala aan initiatieven uit heel Nederland. Iedereen kan deelnemen: buurtwerkers, jongerenwerkers, bewonersverenigingen, wijkraden, politie, bedrijven, verenigingen, onderwijsinstellingen, woningcorporaties, gemeenten en Openbaar Ministerie. Wel zijn er een aantal criteria waar het project aan moet voldoen.

Een jury van specialisten uit verschillende hoeken van het veiligheidsdomein, beoordeelt de inzendingen langs acht criteria, die op de website hetccv.nl/heinroethofpreventieprijs staan vermeld. Via dezelfde website vind je ook het inschrijfformulier voor aanmeldingen.

Uitreiking
Op 28 oktober ontvangt de winnaar van de Hein Roethof Preventieprijs 2024 niet alleen erkenning en landelijke media-aandacht, maar ook 20.000 euro om het project verder uit te bouwen en een kunstwerk van Jan Ketelaar. De uitreiking vindt plaats op een feestelijke bijeenkomst in Utrecht.