Geloof jij het selfie?

Je krijgt minder likes of reacties op je berichten dan anderen. Vrienden en kennissen zijn geestiger, creatiever, maken de mooiste reizen en zijn aanwezig op de beste feestjes. Dr. Colin van der Heiden, hoofd wetenschappelijk onderzoek PsyQ, zegt: “De cijfers geven aan dat één op de vier mensen last heeft van psychische problemen, maar niemand praat erover.” Behandelaars horen het steeds vaker: mensen worden onzeker van social media. Van der Heiden geeft mensen met een negatieve kijk op zichzelf het volgende advies:
1. Onthoud dat mensen zich vooral positief presenteren op social media; en dat die presentatie niet gelijk staat aan de werkelijkheid.
2. Als je er vooral een slecht gevoel aan overhoudt, overweeg dan minder tijd te spenderen aan social media.

Uit verschillende onderzoeken blijkt dat een negatief zelfbeeld een belangrijke voorspeller is voor psychische klachten en belemmerend kan werken voor therapeutische behandelingen.
Het op een negatieve manier naar jezelf kijken kan een heel hardnekkige en schadelijke gewoonte zijn geworden. Zoals met de meeste hardnekkige gewoontes, is het vaak lastig om die te veranderen. Vandaar dat er in veel behandelingen voor diverse psychische problemen aandacht wordt besteed aan een negatief zelfbeeld.
Meer informatie over psychische problemen is te lezen op http://psyq.nl en www.psyq.nl/selfie.