(Ex)dakloze jongeren maken informatiefilm over opvang

Een groep (ex)dakloze jongeren van het Straat Consulaat, heeft afgelopen tijd gewerkt aan een informatiefilm voor jongeren die dakloos zijn of dreigen te worden. Ze hopen dat jongeren hierdoor sneller de weg naar de juiste hulp en opvang kunnen vinden.

Het initiatief kwam van de Achterban jongeren die actief zijn bij het Straat Consulaat, zij behartigen de belangen van dak- en thuislozen jongeren in Den Haag. Toen zij dakloos werden, heeft het gemiddeld 2 maanden geduurd voordat ze de weg naar de opvang hadden gevonden. Daarnaast hadden ze een vertekend beeld van de opvang, omdat er hele nare verhalen te ronde gaan. Fatima: “mensen vertelden dat ik op een kamer vol doorgewinterde daklozen zou liggen, in de praktijk blijkt dat jongens en meisjes tussen 18 – 23 jaar in een eigen nachtopvang terecht kunnen.”

De reden dat de jongeren hebben gekozen voor een filmpje, is omdat de informatievoorziening mee moet met de tijd. Jeffrey: “In een filmpje kun je stap voor stap laten zien wat je moet doen en krijg je een idee hoe de voorzieningen aan de binnenkant eruit zien”. In het filmpje wordt ook uitgelegd wat je mee moet nemen naar een afspraak en in welke volgorde je de stappen moet bewandelen. Voor de meeste jongeren is dit nu een zoektocht op verschillende websites.

 Het filmpje word donderdag gelanceerd doormiddel van een premièrelunch met de betrokken partners en gemeente Den Haag. Joy Falkena “We zullen met elkaar overleggen, hoe we het filmpje zo goed mogelijk kunnen verspreiden, zodat het goed te vinden is voor de jongeren die dit nodig hebben. Het filmpje is hier te zien.

Bron: Straat Consulaat