Bonus voor Straatnieuws-verkopers

Straatnieuws Den Haag/Rotterdam biedt haar verkopers een bonus deze winter. Voor het eerst hebben de verkopers een winstmarge van 1 euro in plaats van 65 cent per verkochte krant. De krant is vanaf vandaag, donderdag 15 december, te koop en ging in het eerste uur van de distributie al 3000 keer over de toonbank.

 “Ik ben hier heel blij mee”, glundert Robert Donkers die Straatnieuws verkoopt buiten voor de kerstboom van de Bijenkorf. “Ik kan nu voor 5 euro wel 5 kranten inkopen in plaats van 3!”

Straatnieuws-verkopers zijn zelfstandige ondernemers. Ze kopen de krant normaliter in voor € 1,35 per stuk en verkopen hem voor € 2,00. De winst is dus 65 cent. Bij wijze van uitzondering kan Straatnieuws haar verkopers deze winter een bonus bieden. Zij mogen de krant inkopen voor € 1,00 per stuk en maken zo € 1,00 euro winst per verkochte krant.

Straatnieuws is een zelfstandige stichting zonder subsidie of winstoogmerk. De krant dankt haar succes aan trouwe kopers, donaties, advertenties en voor een deel vrijwillige medewerkers. Het is helaas nog niet financieel haalbaar om deze winstmarge van een euro structureel in te voeren. Het doel van Straatnieuws is dak- en thuislozen en mensen aan de onderkant van de samenleving een eerlijke manier bieden van inkomsten generen. Zo hebben zij een zinvolle dagbesteding en maken zij deel uit van de maatschappij.

Poster van kerstman
Het kerstnummer biedt veel leesplezier. De jonge powervrouw Deborah Cameron, die in 2017 het Bevrijdingsfestival op het Malieveld presenteert, vertelt openhartig over de hobbels die zij moest nemen voor ze tot ‘grappigste vrouw van de Schilderswijk’ werd gekroond. Een kerstverhaal zal lezers ontroeren. Voor mensen bij wie het niet wil lukken in de liefde, is er een leerzaam artikel te lezen over bindings- en verlatingsangst. Fotografe Henriëtte Guest, die al twee decennia voor Straatnieuws op pad gaat, toont hoogtepunten uit haar carrière. Vervelen hoeft niet in de kerstvakantie: een uitagenda biedt goedkope en gratis uitjes. En wie binnen blijft kan zijn hoofd breken over een  cryptogram. Tot slot kunnen lezers een mooie poster aan de muur prikken van Straatnieuws-verkoper Mick Godsmark met zijn lange baard, die in kerstman outfit snoepjes uitdeelt in de Boogaard, Rijswijk.