Bonus voor Straatnieuws-verkopers

Straatnieuws Den Haag/Rotterdam biedt haar verkopers een bonus deze winter. Net als in december 2016 voor het eerst, hebben de verkopers een winstmarge van 1 euro in plaats van 65 cent per verkochte krant. De krant is vanaf vandaag te koop.

“Ik ben hier heel blij mee”, reageert een verkoper. “Ik kan nu voor 5 euro wel 5 kranten inkopen in plaats van 3!” Straatnieuws-verkopers zijn zelfstandige ondernemers. Ze kopen de krant normaliter in voor € 1,35 per stuk en verkopen hem voor € 2,00. De winst is dus 65 cent. Bij wijze van uitzondering kan Straatnieuws haar verkopers deze winter een bonus bieden. Zij mogen de krant inkopen voor € 1,00 per stuk en maken zo € 1,00 euro winst per verkochte krant.

Geen subsidie

Straatnieuws is een zelfstandige stichting zonder subsidie of winstoogmerk. De krant dankt haar succes aan trouwe kopers, donaties, advertenties en voor een deel vrijwillige medewerkers. Het is helaas nog niet financieel haalbaar om deze winstmarge van een euro structureel in te voeren. Het doel van Straatnieuws is dak- en thuislozen en mensen aan de onderkant van de samenleving een eerlijke manier bieden van inkomsten generen. Zo hebben zij een zinvolle dagbesteding en maken zij deel uit van de maatschappij. Straatnieuws verschijnt in Den Haag, Rotterdam en omliggende plaatsen.

Brigitte Kaandorp

Het kerstnummer biedt veel leesplezier. Brigitte Kaandorp vertelt openhartig over haar ups aan downs aan de voormalig dakloze Appie Strating. Schrijver Hizir Cengiz (18), die dit jaar de literaire Jan Paul Bresserprijs won en door het AD is genomineerd voor de titel ‘Hagenaar van het jaar’, schrijft over zijn persoonlijke onderzoek naar zwarte magie binnen de islam. De jongeren van Theaterschool Rabarber vertellen over hun magische kerstvoorstelling ‘Het Zwanenmeer’ en supermarkteigenaar Jeroen de Bruin laat zien hoe hij Straatnieuws-verkoper Mitko Velchev heeft ‘geadopteerd’ als zijn persoonlijke, goede doel. Andere Straatnieuws-verkopers vertellen ook over hun wensen voor 2018. Vervelen hoeft niet in de kerstvakantie: de uitagenda biedt leuke uitstapjes. En wie binnen blijft, kan zijn of haar hoofd breken over een cryptogram. Tot slot kunnen lezers een mooie poster aan de muur prikken van een winterse ets van kunstenares Eveline van Egdom: een ijsbeer.