Anwoord Anemoonstraat

‘De grote Jumbo tegenover de kleine heer Arzumanian en Haags Straatnieuws die dan partij lijkt te kiezen voor Jumbo. Dat kan niet kloppen.’ En dat is ook niet zo. Een toelichting van hoofdredacteur Floor de Booys. 

Een straatkrantverkoper voor een supermarkt. Een veelvoorkomende situatie. Meestal gaat het goed, ontstaan er zelfs warme contacten tussen personeel van de supermarkt en de verkoper. Soms loopt het mis. Dat gebeurde bij Sevan Arzumanian, de verkoper van Haags Straatnieuws staat al jaren bij supermarkt Jumbo in de Anemoonstraat. Dat ging altijd goed, tot het verkeerd ging.

Vorig jaar kwamen er al enkele meldingen binnen van toegenomen spanningen tussen de verkoper en de filiaalhouder van de supermarkt. Er zou door de verkoper een dagblad zijn gestolen en er waren meer kleine ergernissen. Onze coördinator Jasper van Buul ging er op af om te kijken wat er aan de hand was. Hij wist de boel te sussen. Maar dit najaar ging het toch weer mis. De straatkrantverkoper mocht niet meer op zijn vaste plekje in de supermarkt staan, maar moest buiten zijn kranten verkopen. Vaste klanten namen het voor hem op en benaderden de media, die er gretig op af gingen. De laatste editie van Haags Straatnieuws lag toen al bij de drukker, dus een artikel hierover lukte niet meer. Wel hebben we achter de schermen bemiddeld en direct een bericht op onze website gezet. We kregen mailtjes en telefoontjes binnen van bezorgde, trouwe klanten van de straatkrantverkoper, maar ook klachten van klanten van Jumbo die hem opdringerig vonden en liever naar een andere supermarkt gingen vanwege zijn aanwezigheid.

Bemiddelen

Wederom ging Jasper van Buul op pad om te bemiddelen. Voor zover zijn invloed reikt. Want op zichzelf mag iedereen in Nederland in de openbare ruimte gedrukte waar verkopen. Dat is de wet op vrije meningsuiting. Dus de heer Arzumanian had in principe het recht om daar te staan met Haags Straatnieuws. Wel hebben wij hem toen al in overweging gegeven om (tijdelijk) een andere standplaats te nemen zodat de situatie een beetje tot rust zou kunnen komen. Dat weigerde de heer Arzumanian. Op zichzelf, vanuit zijn perspectief, zeer begrijpelijk want de feestdagen stonden voor de deur en de decembermaand is traditioneel de beste maand voor de straatkrantverkopers. En hij had in al die jaren een trouwe klantenkring opgebouwd, die hem allemaal extra gaven met kerst. Voorgesteld werd dat hij de decembermaand nog voor Jumbo zou blijven staan en per januari elders zijn kranten zou gaan verkopen.

Maar na een publicatie in AD Haagsche Courant van woensdag 12 december, werd de stemming grimmig. Het artikel was erg op de hand van de straatkrantverkoper. Op zichzelf prima, maar minder waren de anonieme bedreigingen aan het adres van de filiaalhouder die op de site van het AD werden geplaatst. De redactie van Haags Straatnieuws distantieert zich met nadruk van elke vorm van bedreiging. Met genuanceerde artikelen, en onverwachte invalshoeken wil Haags Straatnieuws al zeventien jaar mensen dichter bij elkaar brengen. Straatkrantverkopers en filiaalhouders bijvoorbeeld. Wij hebben nog een bemiddelingspoging gedaan, maar na de bedreigingen voelde de filiaalhouder zich niet meer veilig in zijn eigen supermarkt. Dat kan nooit de bedoeling zijn.

Keuze

We hebben aan Sevan Arzumanian de keuze voorgelegd: óf in januari (tijdelijk) een andere standplaats óf geen verlenging meer van zijn verkooppas. Een maatregel die wij alleen nemen als we geen andere uitweg zien om een conflict op te lossen. Dit is geen ‘straf’ omdat wij vinden dat de heer Arzumanian ‘schuldig’ is en evenmin omdat wij vinden dat de filiaalhouder gelijk zou hebben. Maar simpelweg een oplossing voor een totaal uit de hand gelopen situatie. De heer Arzumanian wilde helaas de nieuwe standplaats voor de Albert Heijn in Houtwijk niet accepteren. En staat nu zonder geldige verkooppas bij de Jumbo. Wij betreuren deze situatie ten zeerste. En hopen dat het conflict toch nog wordt opgelost. We wensen alle betrokkenen daarbij veel wijsheid.