Exclusief interview met Koningin Máxima in Straatnieuws

straatnieuws2016_15_coverStraatnieuws Den Haag/Rotterdam plaatst het eerste interview dat koningin Máxima ooit heeft gegeven aan een daklozenkrant. De krant is vanaf donderdag 3 november te koop.

Het interview is een initiatief van Straatjournaal Haarlem dat haar 20ste verjaardag viert en wordt ook in andere straatkranten geplaatst. Krantverkoper Evert van den Brink van Straatjournaal sprak Koningin Máxima in september op het terras van de Eikenhorst in Wassenaar.

Dakloosheid is vaak het gevolg van financiële problemen.  Als erevoorzitter van platform Wijzer in geldzaken vertelde Koningin Máxima over het belang van geldlessen op basisscholen en in het MBO. Ook sprak zij als moeder van drie dochters over hoe ouders hun kinderen verstandig met geld kunnen leren omgaan. De drie prinsessen krijgen sinds hun zesde wekelijks zakgeld. “Ze sparen echt enorm. Soms zeggen ze: ‘Mam, dit wil ik echt hebben.’ En dan zeg ik: ‘Ja, dat kun je van je eigen geld kopen.’ Dan is het: ‘Oh, ik heb het toch niet nodig.’ Dat is bewustwording. Want dan weten ze heel goed hoeveel weken ze voor een bepaalde aankoop moeten sparen. Het is heel belangrijk om de waarde van geld te leren.”

Zelf kreeg Máxima geen zakgeld vertelt zij. “Mijn ouders gaven mij niet wekelijks een vast bedrag. Ik kreeg van mijn ouders wél af en toe geld voor kleine projecten die ik wilde uitvoeren. Dan moest ik eerst een begroting indienen. Ze gaven me natuurlijk niet meteen het hele bedrag. Ik moest mijn creativiteit gebruiken en goed prijzen vergelijken voordat ik iets kon aanschaffen. Daardoor heb ik al vroeg leren budgetteren.” Haar eerste aankoop was een cassettebandje van een Argentijnse rockband. Ze heeft dit nog steeds.

Applaus

In het interview gaat Koningin Máxima ook in op de eerste keer dat zij in Argentinië in aanraking kwam met daklozen en als kind leeftijdsgenoten zag bedelen. Ze vertelt ook dat ze in Nederland voor het eerst een straatkrant zag. Zij koopt zelf met regelmaat een straatkrant. Volgens haar verdienen de straatkrantverkopers een applaus. Door de verkoop van Straatnieuws proberen straatkrantverkopers weer een eigen bestaan op te  bouwen. Het biedt mensen de kans om wat geld te verdienen, sociale contacten op te doen en het geeft ze een zinvolle dagbesteding.  Straatkrantverkopers zijn kleine ondernemers die de krant inkopen voor 1,35 euro en verkopen voor 2,00 euro, daarmee lopen ze een financieel risico. Voor Koningin Máxima was dit een ‘eyeopener’ en ze vond dat meer mensen zouden moeten weten.

Het interview met Koningin Máxima staat in november in álle Nederlandse straatkranten met een keurmerk (De Riepe, Straatnieuws Den Haag/Rotterdam, Straatnieuws Utrecht en Z! Amsterdam) en wordt in een Engelse- en Spaanse vertaling ook doorgeplaatst in internationale straatkranten. De foto’s van Koningin Máxima zijn gemaakt door Gwendelyn Luijk.