Daklozendag in Rotterdam

De Pauluskerk houdt dit jaar voor het eerst een Daklozendag in Rotterdam. Naast een leuke avond organiseren voor dak- en thuislozen, wil dominee Dick Couvée vooral aandacht creëren voor de enorme groei van het aantal mensen dat de laatste tijd op straat is terechtgekomen.

schermafbeelding-2016-09-15-om-18-24-39

Volgens cijfers van het CBS is het aantal daklozen in Nederland de laatste zes jaar met 74 procent toegenomen van 6.500 mensen naar zo’n 31.000. Dominee Dick Couvée ziet het aantal ook in het Rotterdamse straatbeeld met eigen ogen groeien. ,,Zo’n vijftien jaar geleden hebben er heel lang veel daklozen bij ons aangeklopt in de Pauluskerk. Uiteindelijk besloot het gemeentebestuur zich toen in te zetten voor deze groep”, vertelt Couvée. In 2006 werd het Plan van Aanpak Maatschappelijke Opvang opgezet en kwam er hierdoor onder meer een grote nachtopvang aan de Smirnoffweg. De opvang werd in 2011 alleen weer gesloten en in 2014 kwam het plan voor maatschappelijk opvang tot een einde.Reden was dat er een stuk minder daklozen werden gesignaleerd op straat. De laatste tijd kloppen er alleen steeds weer meer mensen aan bij de Pauluskerk. Couvée merkt bovendien dat het een andere doelgroep is. ,,Een groot verschil is dat daklozen in het verleden meestal een drugsprobleem hadden en daardoor in de problemen kwamen. Nu zijn het vooral mensen die hun hoofd niet meer boven water kunnen houden door schulden of psychiatrische patiënten die ambulante zorg krijgen en dus zelf naar een zorgverlener moeten gaan. Uiteindelijk gaat dat niet goed, omdat ze het op eigen kracht niet redden.”

Onderzoeken

Om aandacht te krijgen voor het probleem, bedacht de Pauluskerk daarom om voor het eerst een Daklozendag te organiseren in Rotterdam op vrijdag 16 september. In Amsterdam en Den Haag wordt dit al langere tijd gedaan. ,,Gedurende de dag wil ik dat we samen onderzoeken hoe groot het probleem is in deze stad, of er voldoende opvang is en of de bureaucratie niet te ingewikkeld is.”

Na Amsterdam, denkt hij dat Rotterdam nu de meeste daklozen in Nederland telt. ,,Je kunt het niet precies zeggen, maar als ik naar de CBS-cijfers kijk, dan moeten het er toch wel zo’n 3.000 zijn. We merken het allemaal; de politie, Havenzicht, Stichting Ontmoeting en anderen in de stad. Er moet vroegtijdig worden ingegrepen. Het moet niet zo uit de hand lopen als eerst.”

Gasten die langskomen zijn wethouder Hugo de Jonge die over de maatschappelijke opvang gaat, straatdokter Marcel Slockers, Elly van Kooten, directeur Publieke Gezondheid bij de gemeente Rotterdam, en Leo Bruijn, voorzitter van de PvdA-fractie in de Rotterdamse gemeenteraad. Aansluitend wordt er een feest gehouden voor dak- en thuislozen en de andere gasten.

Bezuinigingen

Couvée hoopt hierdoor verschillende instanties te bereiken. ,,Woningcorporaties, energiebedrijven en incassobureaus kunnen ook een steentje bijdragen en meer aan mensen denken. De landelijke overheid is te ver doorgeschoten met bezuinigingen op de algemene voorzieningen. Zoals de zorg. Daarnaast stijgen de huurprijzen. Alles bij elkaar is voor veel mensen niet te behappen. Een op de vijf huishoudens trekt het financieel niet, blijkt ook uit cijfers van Nibud.”

Hij hoopt dat de individualistische kant van de maatschappij weer wat wordt teruggeschroefd. ,,We moeten de vangnetten die we hadden weer opbouwen. Ik ben benieuwd of er echt afspraken gemaakt kunnen worden. Het terugdringen van dakloosheid is zuinig beleid. Elke euro die wordt besteed aan de maatschappelijk opvang verdien je drie tot vier keer terug op openbare orde, veiligheid en volksgezondheid,” aldus Couvée.

Aanmelden voor de Daklozendag op vrijdag 16 september kan via info@pauluskerkrotterdam.nl. Het dagprogramma begint om 13.00 uur en duurt tot 16.30 uur. De Pauluskerk is te vinden aan de Mauritsweg 20.